FRATAR PEDOFIL LETI IZ CRKVE: Završena istraga koja je potresla Split
Foto: Vikipedija

nema žalbe

FRATAR PEDOFIL LETI IZ CRKVE: Završena istraga koja je potresla Split

Hrvatska -

Završen je crkveni postupak prethodne istrage pri Splitskoj-makarskoj nadbiskupiji u pedofilskom slučaju u Splitu.

Istraga se zvanično završila 11. maja, a zatim je dokumentacija predata Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, koja bi trebalo da je prosledi Kongregaciji za učenje o veri u Vatikanu, a u utorak su hrvatski franjevci, obzirom da je reč o njihovom fratru, dokumentaciju poslala generalnoj kuriji svog reda u Rim.

Istraga je pokazala da je fratar kriv za svih pet slučajeva, a sankcije će, pretpostavljaju u Crkvi, biti drastične. Kongregacija bi mogla fratra da otpusti iz franjevačkog reda i iz svešteničkog staleža.

"Istraga je efektivno započela 6. februara i završena je za dva meseca, a osumnjičeni sveštenik je suspendovan odmah 7. decembra 2017. nakon prijave. U prvoj prijavi radilo se o tri svedoka, tj. potencijalne žrtve, da bi se kasnije javila dvojica oštećenih. Važno je znati da, kada počne istraga, ona se ne može zaustaviti i da u Crkvi ne postoji zastara za to kazneno delo", rekli su iz Crkve za Večernji list.

Dodali su kako je utvrđeno da je fratar dvojicu žrtava uznemiravao, odnosno pokušao ih navesti na polni odnos, ali nije uspio. Kod drugih žrtava je to učinio, s time da je kod jedne žrtve to nije moguće dokazati.

"Ali to nimalo ne umanjuje njegovo delo i u očima Vatikana i generalne uprave franjevačkog reda ono je dovoljno za najstrožu kaznu", objasnili su oni.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track