SKANDAL U HRVATSKOJ: Vlada gura veterane i članove njihovih porodica za direktore škola i ustanova! MATIĆ To ni partizani nisu radili! MINISTARKA To je slovo zakona!
Foto: BETA / HINA / Damir Sencar

javnost negoduje

SKANDAL U HRVATSKOJ: Vlada gura veterane i članove njihovih porodica za direktore škola i ustanova! MATIĆ To ni partizani nisu radili! MINISTARKA To je slovo zakona!

Hrvatska -

Ministarka nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak izjavila je da uredba koju su dobile škole o prednosti koje veterani imaju na funkciji direktnora škole ne predstavlja njenu odluku, nego je propisana Zakonom o veteranima.

Reč je o Zakonu o veteranima koji je već šest meseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove.

foto: BETA / HINA / Dario Grzelj

"S obzirom na to da se spominje Ustavni sud kao telo koje treba da utvrdi ustavnost Zakona o veteranima, ukoliko taj Zakon sud oceni neustavnim, istog trenutka menjamo preporuku školama", dodala je ona.

Hrvatska javnost burno je reagovala na pismenu preporuku koju je Ministarka 16. maja poslala osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima o prednosti nezaposlenih veterana kod zapošljavanja na direktorskim mestima. Osim vetarana, ovo pravo prvenstva uživaju i deca i članovi uže i šire porodice stradalih i nestalih vetarena, ratni vojni invalidi, i ratni dobrovoljci.

Bivši ministar boraca Predrag Matić kaže da je ovo još jedan potez koji bruka veterane.

Predrag Matić

"Direktori škola su s pravom zabrinuti jer imamo 20-ak hiljada nezaposlenih veterana, mogli bi da preuzmu sve fukcije. Kod rukovodećih funkcija borački status ne može da bude prednost, ni partizani nisu baš od 40-ih do 90-ih na taj način funkcionisali, a mi itekako dobro prepisujemo zakone od njih, čak smo ih u mnogim stvarima nadmašili. Ovo je još jedan potez koji ide na sramotu hrvatskim veteranima, većini ni krivima ni dužnima", poručio je Matić i dodao da je Divjakova blagoslovila taj zakon, učestvovala u njegovom pisanju, a sada se čudi i vadi kestenje iz vatre.

Liderka GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručuje da je ovo nedopustivo.

"Ne možete da stavljate grupu građana Republike Hrvatske u drugu kategoriju. To nije dobro za veterane, jer ne treba da budu ni na koji način biti povlašćeni ili stavljeni u posebnu kategoriju, jer će, s druge strane, izazvati revolt drugih građana koji pitaju zašto", kaže ona .

Kurir.rs /Jutarnji.hr/24sata.hr

Foto: BETA / HINA / Damir Senčar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja