Najnovije vesti

IZA REŠETAKA: Državljanin Srbije što je švercovao migrante biće mesec dana u pritvoru
Foto: Profimedia

PRITVOR

IZA REŠETAKA: Državljanin Srbije što je švercovao migrante biće mesec dana u pritvoru

Hrvatska

ZAGREB - Sudija u Karlovcu odredila je sinoć jednomesečni pritvor osumnjičenom za krijumčarenje migranata kod Donjeg Srba, za kog Hina navodi da je 59-godišnji državljanin Srbije.

"Rešenje glasi na opasnost od bekstva, opasnost od ponavljanja krivičnog dela i zbog posebno teških okolnosti dela, ali ne i zbog mogućeg uticaja na svedoke, što je sve detaljno objašnjeno osumnjičenom", izjavila je sudija Sanda Janković.

Osumnjičeni je u pratnji policije, skrivajući lice, odveden u zatvor u Karlovcu, a po službenoj dužnosti dodeljen mu je advokat Džon Matek. On je rekao da se njegov klijent ne oseća krivim.

Na zahtev novinara da potvrdi da je osumnjičeni N.M. iz Niša, Janković je rekla da je u ovoj fazi "na snazi tajnost istrage" i da ne može da iznosi te podatke, kao ni podatke o tome da li se oseća krivim jer se danas o tome nije odlučivalo već samo o okolnostima važnim za određivanje istražnog zatvora.

Osumnjičeni je bio u bekstvu od srede veče, kad je, vozeći kombi sa 29 migranata iz Avganistana i Iraka, pokušao da probije policijsku barijeru, zbog čega je policija pucala i ranila dvoje dece koja su bila u kombiju. Vozač je iskočio iz kombija i pobegao u šumu, a uhapšen je u petak.

Pored krijumčarenja migranata u neljudskim uslovima i protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, on je osumnjičen i za pokušaj teškog ubistva policajca na dužnosti - pokušao je da pregazi policajku.

Županijsko državno tužilaštvo u Karlovcu je posle ispitivanja objavilo da "postoji osnovana sumnja da je osumnjiceni nakon dogovora s najmanje dve nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti i dalje prevoziti strane državljane, za koje je znao da su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, 30. maja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu, preuzeo 30 državljana Iraka i Avganistana".

Navodi da ih je smestio u prtljažni prostor kombi vozila, "iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smeštene u neljudskim uslovima, te je nastavio da se kreće u smeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Evropske unije".

U saopštenju hrvatskog Državnog tužilaštva navodi se da je policija pokušala da ga zaustavi, ali se on oglušio na "svetlosne i zvučne znakove policije", da je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio.

Tako se, dodaje se, kretao sve do mesta Raštele, gde je uočio policijske službenike, koji su mu vozilima preprečili put, dok ga je policijska službenica pokušala zaustaviti upotrebom svetleće palice, na šta se ponovno oglušio, "te je u cilju da usmrti policijsku službenicu vozilom punom brzinom krenuo u njenom smeru, a ona je udar vozila i smrtni ishod izbegla tako što se bacila u stranu".

Osumnjičeni je vozilo zaustavio tek kad su policijski službenici više puta pucali ka vozilu, a potom je napustio vozilo i pobegao, dok je u prtljažnom delu ostavio 30 stranih državljana, od kojih je više njih usled prebrze vožnje zadobilo telesne povrede, dok su dve maloletne osobe zadobile prostrelne rane zbog upotrebe vatrenog oružja. 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...