ODUSTALA OD ČEKANJA: Kolinda predstavila demografske mere bez Plenkovića
Foto: EPA

konačno

ODUSTALA OD ČEKANJA: Kolinda predstavila demografske mere bez Plenkovića

Hrvatska -

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sa savetnicima predstavila je danas na Pantovčaku dugo najavljivane demografske mere i istakla da je rešavanje demografskih problema neodvojiv od ukupne razvojne politike, koji je imala i u svom predizbornom programu.

Predednica je demografske mere predstavila samostalno, posle nekoliko uzaludnih poziva koje je upućivala premijeru i hrvatskoj vladi da to učine zajedno, ali ju je Andrej Plenković odbio.

Odgovarajući na pitanja novinara, Grabar-Kitarović je rekla da joj je žao što ovim povodom nije održana zajednička sednica vlade koju je predlagala.

"U ovom trenutku mi nemamo te kapacitete u Kabinetu, zato nam je cilj napraviti proračunske projekcije, ali smatram da nijedna od tih mera nije preskupa, jer je to ulaganje u budućnost, u što ćemo ulagati ako ne u ljude i našu budućnost", rekla je predsednica.

Upozorila je da će pad broja stanovnika dovesti do kraha penzionog i socijalnog sistema jer neće biti dovoljno zaposlenih koji će prehranjivati penzionere.

Nema projekcije koliko bi sve mere koštale, ali dodaje da se neke mere mogu provesti odmah, a neke u fazama.

Potreban je konsenzus kao što je bio prilikom pristupanja EU, smatra predsednica.

"Umesto da se međusobno optužujemo moramo postići nacionalni konsenzus", kazala je predsednica i izrazilanadu da će dokument koji je redstavila biti prihvaćen i da će se oko njega postići nacionalni konsenzus.

"Poenta je, smatra, krenuti sad i odmah, a ne čekati budućnost.

Predsednica je rekla da sprovođenje demografskih mera nije trošak, nego ulaganje u budućnost. Navela je da su Hrvatskoj potrebne duboke, korenite društvene promene.

Podsetila je da je Hrvatska prema popisu iz 2011. imala 4, 284. 889 stanovnika i dodala da trenutno ima manje od četiri miliona i upozorila da, ako se taj pad ne zaustavi, imaćemo, kazala, još milion stanovnika stanovnika manje do 2051.

Ukazala je da ubrzano raste broj starijeg stanovništva starosti iznad 65, a

posebno je dramatičan pad stanovništa u radnoj dobi od 15 do 60 godina.

"Činjenica je da Hrvatska demografski stari i da će naš penzioni sustav biti neodrživ", upozorila je predsednica.

Među neke od razloga odlaska ljudi iz Hrvatske, Kitarović je navela opštu društvenu klimu, radni i materijalni status u državni i kao traće je navela razloge subjektivne priorede, želje za putovanjem, sticanjem dodatnog iskustva.

U prvoj grupi mera, koje je predsednica predstavila su privredne mere, kao što je stvaranje okruženja koje će pogodovati stvaranju radnih mjesta, a poreskni sistem mora biti konkurentan za poslovanje.

Mere porodične politike važan su deo predsedničinog predloga. "Problem je u nesrazmeru između želja i porodice i materijalnih okolnosti. Podrška porodici s decom ima za cilj smanjiti razliku između stvarnog i željenog broja deca", rekla je Grabar-Kitarović.

Kao četvrtu grupu mera, navela je useljavanje.

Hrvatskoj, rekla je, nedostaje radne snage, a ona sama ne može okrenuti demografske trendove i zato joj treba politika useljavanja.

Smatra da su bitne i izmene zakona o hrvatskom državljanstvu, kao i integracija imigranata.

Na kraju je pozvala vladu, saborske zastupnike, opoziciju, poslodavce i sindikate, da se uključe u raspravu i delovanje zarad, kako je rekla, izgradnje prosperitetne države i društva jednakih mogućnosti.

Kurri.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja