NEMAČKA TELEVIZIJA UPOZORAVA: Plitvice počinju da smrde jer su preplavljene smećem iz kanalizacije
Foto: Youtube/Printscreen

EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI

NEMAČKA TELEVIZIJA UPOZORAVA: Plitvice počinju da smrde jer su preplavljene smećem iz kanalizacije

Hrvatska -

Bavarska televizija (BR) je pre nekoliko dana emitovala zabrinjavajući prilog "Smeće i smrad u prirodnom raju" o ekološkoj katastrofi koja preti Plitvicama.

Prilog je emitovan u emisiji Euroblik, a sadrži uznemirujuće snimke zagađenja i prljavštine na Plitvicama.

U najavi se ističe da su Plitvice "jedno od najlepših prirodnih čuda na svijetu", ali da oko dva miliona posetilaca godišnje predstavlja sve veću opasnost po okolinu, naročito jer je kanalizacija loša.

Lokalni ekološki aktivista Ivica Jandrić ističe da su divlja gradnja i loša kanalizacija na Plitvicama nekada kristalno bistru vodu zagadile i da ona više ne može da se pije niti se u njoj može kupati.

Novinari BR-a navode kako su Plitvice pod zaštitom UNESCO-a i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora da preduzme, a snimili su i odvratnu baruštinu u šumi u koju se zapravo izliva kanalizacija i koju lokalni meštani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom. U toj tamnoj bari vide se ostaci fekalija i plastične ambalaže, a drveće oko nje je umrlo. Ističe se da je bara trenutno relativno mala jer turistička sezona još nije na vrhuncu, ali se jasno vidi hrpa smeća, a oseća se i nepodnošljiv smrad.

foto: Profimedia

Taj smrad počinju da osećaju i turisti koji odsedaju u selu pa im njihovi domaćini govore kako je to smrad od obližnje farme svinja. Te smrdljive tpadne vode kroz zemlju otiču u Plitvička jezera.

Predsednik opštine Plitvice Ante Kovač kaže da je odgovornost za sanaciju na vlastima u Zagrebu, koje su sve to dvadeset godina ignorisale. "Sada je pet do dvanaest i država je shvatila da su Plitvice od nacionalne važnosti", kaže Kovač u prilogu BR-a.

Novinari BR-a upozoravaju da je apsurdno da se usred nacionalnog parka izgradi luksuzno turističko odmaralište i to na lokaciji bez odgovarajuće mreže kanalizacije i uz pomoć sredstava Evropske unije. Na kraju se upozorava da nema još mnogo vremena kako bi se ovo čudo prirode spaslo.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track