ODLOŽEN ŠTRAJK U KROACIJA ERLAJNZU: Sud procenio da bi napravio preveliku štetu
Foto: Reuters/Antonio Bronic, File

uvažio navode ministra

ODLOŽEN ŠTRAJK U KROACIJA ERLAJNZU: Sud procenio da bi napravio preveliku štetu

Hrvatska -

Županijski sud u Zagrebu doneo je danas privremenu meru kojom se odlaže štrajk pilota i kabinskog osoblja "Kroacija erlajnza" (Croatia Airlines, CA), koji je bio najavljen za sutra.

Sud je uvažio navode ministra saobraćaja Olega Butkovića da će štrajk napraviti veliku štetu, a novo ročište zakazano je za sredu u 10 sati.

Na tom ročištu će biti ispitivani novi svedoci, dok će svih 7.600 putnika koji bi bili pogođeni štrajkom sutra redovno leteti.

Posle odluke suda postaće jasno da li će do štrajka uopšte doći ili će ga sud

zabraniti.

Uprava Kroacija erlajnza, predvođena Jasminom Bajićem, ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800.000 evra dnevno.

Uprava je ranije potvrdila i da na sastancima sa sindikatima nije postignut dogovor o otkazivanju štrajka, ponavljajući da sindikat ORCA (Organizacija radnika Kroacija erlajnza) istrajava u svojim zahtevima iz aprila 2017. koji predstavljaju dodatni trošak kompaniji od oko 53 miliona kuna (7,15 miliona evra), što je za kompaniju "u ovom trenutku neprihvatljivo".

Iz Kroacija erlajnza podsećaju da je sindikat ORCA u dva navrata, krajem 2017. i polovinom 2018. godine, odbio ponude za povećanje plata za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnice, regres).

"S tim odbijanjem, nažalost, na finansijskom gubitku su bili svi radnici CA, kao što će na još većem gubitku biti i sada", tvrde iz Uprave kompanije.

Podseća se da je kolektivni ugovor u CA istekao pre više od 20 meseci i da sindikat i uprava nisu uspeli da postignu dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Na sastanku početkom jula, predsatvnici ORCA su, saopšteno je tada iz sindikata, izneli premijeru Andreju Plenkoviću svoje probleme i viđenje situacije u kompaniji.

Plenković je, kako su naveli, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduslove za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Sada u sindikatu poručuju da ih je premijer izigrao jer je otišao na godišnji odmor, a od problema se nije rešilo ništa.

Inače, CA u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters/Antonio Bronic, File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja