NA JADRAN STIGLE OPASNE NEMANI: Dolaze iz toplijih krajeva, a među njima je i JEDNA OD NAJOPASNIJIH (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

jezivo

NA JADRAN STIGLE OPASNE NEMANI: Dolaze iz toplijih krajeva, a među njima je i JEDNA OD NAJOPASNIJIH (VIDEO)

Hrvatska -

Prošle nedelje svet je obišla vest o napadu ajkule na češkog državljanina koji je sa porodicom letovao u egipatskom rizortu na Crvenom moru. Njegovo telo je pronađeno na plaži Marsa Alam, a lokalni stanovnici upozoravaju kako nije pametno plivati daleko jer je mogućnost od napada sve veća.

Ajkula je nedavno doplivala u plićak poznatog letovališta na španskoj Majorci. Nimalo ugodan prizor rasterao je turiste iz mora i s plaže, a spasioci su ga morali transportovati dalje od obale, piše 24sata.hr

Poznati su nam i prizori iz Masačusetsa gde se ajkule redovno viđaju. Neke od njih napadaju ljude, a neke uopšte ne reaguju na njih.

Videli smo i snimak biologa na kog se ajkula zalatela iz daljine. Ovakvi napadi su prava retkost, ali ovaj video pokazuje da su ipak mogući, poručili su ovom prilikom iz Instituta za koji ovaj biolog radi.

Posle svega, posebno posle upozorenja naučnika o uticaju porasta temperatura mora na život u njemu, ne možemo a da se ne zapitamo šta se to događa sa ajkulama.

Prema nekim podacima, temperatura Jadranskog mora u poslednjih desetak godina prosečno se povećala za 1,2 stepena, rekao je Alen Soldo, stručnjak sa Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu.

Zbog zagrevanja su u Jadranu sve brojnije invazivne vrste, inače neuobičajene za naše podneblje. Tako su u zadnjih nekoliko godina u Jadran stigli oštrozubi gušter, afrički kostorog, naduvana riba i slične vrste. Povećanje temperature mora, kaže Soldo, kao i povećanje njegova saliniteta utiču na obogaćivanje Jadrana novim vrstama. Iz Crvenog mora odlaze u Mediteran, a onda ka Jadranu.

"Podaci pokazuju da nedeljno jedna nova vrsta iz Crvenog mora dođe u Mediteran. Pritom nije reč samo o ribama, nego i o koralima i glavonošcima. Rast temperature mora utiče i na promenu životnih navika ajkula. Inače, broj morskih pasa svugda u svetu opada, pa danas ima oko 500 vrsta, od čega u Jadranskom moru obitava 28 vrsta", objašnjava Soldo.

"Ajkule spadaju u predatore, vrstu koju karakteriše dug život, kasno polno sazrevanje i mali broj mladih. S obzirom na to, nisu u stanju da se odupru preintenzivnom ulovu. Čovek im je glavni neprijatelj", kaže Soldo i dodaje kako zagravanje temperature mora posredno utiče na njih.

"Na područja gde je nekada bila određena temperatura, morski psi sad više neće dolaziti jer temperatura raste. Zbog temperaturnih razlika u okolini dolazi do poremećaja u migracijama ajkula. Traže temperature koje im odgovaraju", objašnjava on.

U toplijem moru ajkule moraju da obilaze određena područja u potrazi za hranom. Pre su znali gde postoji određeni ulov, a sad moraju da istražuju gde je hrana pa prate nova jata na drugim mestima.

"Zagrevanje mora definitivno stvara poremećaj u životu ajkula", tvrdi Soldo.

U Jadranu mogu da se vide velike bele ajkule, vrhunski predatori među svojom vrstom.

"Velika bela ajkula podnosi različite temperaturne raspone. U Jadranu je vezana isključivo za jata tuna. Kako se jata budu kretala, tako će i bijela psina", objašnjava Soldo i dodaje kako je ta vrsta povremeni stanovnik Jadranskog mora, inače najsevernijeg i još najhladnijeg mora Mediterana.

Ajkule, korali, ribe i ostale morske vrste u Jadran dolaze zbog proširenja Sueskog kanala, čime je omogućen veći protok vode u Mediteran. Neke pridošle vrste, poput kirnje i njenih srodnika, uvelike su se rasprostranile po srednjem i južnom Jadranu.

"Problem je što mi tu ne možemo ništa. Previše je varijabli na koje ne možemo uticati", zaključuje Soldo.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja