TOMPSON TUŽI SRBE: Zabraniti srpske novine jer pišu o napadima na Srbe u Hrvatskoj!
Foto: Shutterstock

tužba protiv biltena snv

TOMPSON TUŽI SRBE: Zabraniti srpske novine jer pišu o napadima na Srbe u Hrvatskoj!

Hrvatska -

Pevač ustaških pesama Marko Perković Tomson, HOS-ov zapovednik Marko Skejo, bivši političar Zdravko Tomac i još sedmorica podigli su privatne tužbe protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić, urednika biltena Srpskog narodnog veća, optužujući ih da lažu o napadima na Srbe u Hrvatskoj i falsifikuju podatke.

Deo tog društva okupio se u sredu pred ulaznim vratima u Hrvatski sabor, ali nisu izazvali reakcije bilo koga, jer nikoga najave takvih tužbi više i ne interesuju.

foto: Printscreen snv.hr

Bilten SNV svake godine donosi godišnji pregled napada na Srbe u Hrvatskoj, a statistika ukazuje da je pritisaka, uvredljivih ispada i agresivnih napada nažalost sve više. U samom biltenu vrlo su precizno navedeni datumi i događaji koji mogu da se okvalifikuju kao napadi na Srbe, a te podatke koriste i ugledne svetske agencije specijalizovane za zaštitu ljudskih prava.

I upravo radi te istine, Tompson i drugovi su podneli tužbe.

"Zbog onoga što se godinama ponavlja u biltenu SNV, neovlašćeno i bez argumenata, u kontekstu mržnje, rasizma, šovinizma, neofašizma, kako se kvalifikuje čitav niz ljudi godinama, odlučili smo tome reći dosta", poručili su predstavnici "desetorke" koja se obratila sudu tužbama.

"Ljude koji su preuzeli arbitražnu poziciju odlučili smo da usmerimo na hrvatsku državu koja je jedina u ovoj zemlji ovlašćena za arbitriranje tih naziva i činjenica", navodi se.

Grafit iz Vukovara

Ispred Sabora su "grmeli" kako je bilten SNV poligon za širenje mržnje i pozivanje na nasilje, iako su u njemu, recimo, i fotografije krajnje šovinističkih grafita koji se protiv Srba ispisuju u gotovo svim hrvatskim gradovima.

"Bilten brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, pretnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično", rekao je advokat Mate Knezović.

Treba podsetiti da je reč o veoma "uglednim" tekstovima iz grafitima na koje bilten upozorava, gde je napis "Srbe na vrbe" samo najblaži oblik "književnog dela".

Tako je "desetorka" zaključila da "hrvatski intelektualci i hrvatski narod više ne smeju da ćute pred klevetama protiv njih", podneli su tužbe, ali se pred Saborom niko nije pridružio da ovu grupu podrži.

Kurir.rs/Novosti

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track