SKANDALOZAN POTEZ HRVATSKE KATOLIČKE CRKVE: Knjigu o najvećem zločincu iz Jasenovca promovišu u crkvenim prostorijama
Foto: Youtube/Printscreen

TVORAC ZLOGLASNOG LOGORA

SKANDALOZAN POTEZ HRVATSKE KATOLIČKE CRKVE: Knjigu o najvećem zločincu iz Jasenovca promovišu u crkvenim prostorijama

Hrvatska -

Hrvatska katolička crkva ustupila je u Karlovcu i Splitu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, čoveku koji važi za jednog od najvećih ubica u sastavu takozvane ustaške vojnice, udarne pesnice režima Ante Pavelića.

Vjekoslav Maks Luburić bio je zloglasni ustaški oficir i zapovednik sistema koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji i najsuroviji bio Jasenovac.

Takođe, zbog načina na koji je mučio i ubijao žrtve, Luburić se smatra jednim od najvećih i najbrutalnijih ustaških oficira.

Njegove ime se spominje u kontroverznoj pesmi pevača Marka Perkovića Tompsona "Jasenovac i Gradiška Stara", gde se o logorima smrti govori kao o kući "Maksovih mesara".

U pozivu na promociju, objavljenom u nedeljniku ekstremno desne orijentacije, navodi se da je reč o knjizi o "životu i delu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina".

"Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić", valja naglasiti, idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 hiljada ljudi, uglavnom Srba, Roma i Jevreja, navodi Novi list.

foto: Youtube/Printscreen

"U KCL Jasenovac dolazio je često, nadzirao je rad i lično je ubijao zatvorenike. Tako, između ostalog, Luburića predstavljaju u Spomen-području Jasnovac", navodi se.

Što se predstavljanja knjige tiče, u Karlovcu će promocija biti održana posle službe, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. U Splitu su "hrvatskom vitezu Maksu Luburiću" prostor ustupili Dominikanci, u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Što se promocije tiče, i ovde će se ona održati posle službe.

Inače, rektor crkve sv. Josipa reagovao je na ovu najavu promocije knjige Maksa Luburića i demantovao da je neko o tome kontaktirao njegovu parohiju, kao i da ne zna ko je naručilac, pa ni organizator prezentacije sporne knjige.

Kurir.rs/Novilist.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track