PLENKOVIĆ U SUKOBU INTERESA: Oslobođen za zapošljavanje nećake i ujaka, u problemu zbog kuma ambasadora!
Foto: EPA

povereništvo

PLENKOVIĆ U SUKOBU INTERESA: Oslobođen za zapošljavanje nećake i ujaka, u problemu zbog kuma ambasadora!

Hrvatska -

Hrvatsko povereništvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako će pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja njegovog kuma Igora Pokaza ma mesto hrvatskog ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Povereništvo je takođe pokrenulo postupak protiv ministra Tomislava Ćorića zbog zapošljavanja ujaka premijera Plenkovića Marka Raosa u Parku prirode Biokovo.

Protiv Plenkovića su podnesene prijave u tri slučaja – zapošljavanju Plenkovićeve sestrične Nere Miličić u kancelariji Hrvatske turističke zajednice u Nemačkoj, ujaka u PP Biokovu i kuma kao ambasadora u Velikoj Britaniji.

Povereništvo je ustanovilo kako premijer nije učestvovao, niti je imao ovlašćenja da učestvuje u bilo kojoj fazi postupka ili na bilo koji način učestvovao u imenovanju Nere Miličić, stoga se predmetne prijave ocjenjuju kao neosnovane, javlja N1.

Takođe, u slučaju zapošljavanja premijerova ujaka Marka Raosa u Upravno veće Parka prirode Biokovo predloženo je da se odustane od postupka protiv premijera Plenkovića jer nije utvrđeno da je ulestvovao u izboru članova Veća. Predlaže se pokretanje postupka protiv Tomislava Ćorića u istom slučaju, i ta je odluka usvojena.

Treća tačka o Plenkoviću koja je bila na dnevnom redu povereništva je imenovanje Igora Pokaza, kuma premijera Plenkovića na mesto ambasadora RH u Ujedinjenom Kraljevstvu. U tom se slučaju predlaže pokretanje postupka protiv premijera, a ta je odluka usvojena

“Obzirom da je premijer u situaciji da mora imenovati osobu sa kojom je povezan, postavlja se pitanje kako i funkcioner trebao ispravno da postupa u takvoj situaciji. Funkcioner je trebao da upozna javnost s ovom situacijom i objasniti zašto mora učestvovati u imenovanju njemu bliske osobe.

Predlažemo pokretanje postupka”, rekao je Davorin Ivanjek iz Povereništva, prilikom predlaganja pokretanja postupka.

Kurir.rs/Danas.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track