GRADONAČELNIK VUKOVARA CRTA METU NA SRPSKOJ DECI: Zbog Penavinog snimka policija i tužilaštvo otvorili istragu!
Foto: YouTube prtscr / N1

Nakon crtanja meta na srpskoj deci

GRADONAČELNIK VUKOVARA CRTA METU NA SRPSKOJ DECI: Zbog Penavinog snimka policija i tužilaštvo otvorili istragu!

Hrvatska -

Policija i državno tužilaštvo Hrvatske pokrenuli su istragu zbog objavljivanja snimka dece srpske nacionalnosti koja nisu ustala prilikom intoniranja hrvatske himne na jednoj lokalnoj utakmici u Vukovaru, a koji je na službenim stranicama grada objavio gradonačelnik Ivan Penava.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da vukovarsko-sremska policija u saradnji s nadležnim tužilaštvom utvrđuje sve okolnosti vezane za spornu objavu snimka gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

"Naravno da decu ne treba dovoditi u nekakav politički kontekst, međutim, ne bih ničim prejudicirao s obzirom na to da sam čuo neka preliminarna pravna mišljenja koja nisu baš jedinstvena o tom pitanju" rekao je Božinović.

Predsednik Srba u regionu Miodrag Linta kaže da je Penava predstavnik proustaških snaga u Hrvatskoj i da svesno širi mržnju i podstiče netrpeljivost prema Srbima u Vukovaru, kao i da je ova istraga samo farsa.

"Oni ne mogu da se pomire s činjenicom da u Vukovaru i Istočnoj Slavoniji živi znatan broj Srba i da ih prema poslednjem popisu ima 34 odsto, kao i da im ustav dozvoljava slobodnu upotrebu ćirilice, imaju pravo na dvojezične nazive institucija, ulica i trgova, što se tamo, naravno, ne poštuje. Penava i slični pokušavaju da glavnu krivicu prebaci na Srbe da bi se kod njih stvorio osećaj neizvesnosti i straha, kako bi se oni iseljavali ili asimilovali. Ova istraga je pro forme, etički motivisano pravosuđe koje ni sopstveni ustav ne poštuje. Ne verujem ni da će Penava ni njegovi istomišljenici snositi bilo kakve sankcije" kazao je Linta za Kurir.

Predsednik Udruženja prognanih i raseljenih "Veritas" Savo Štrbac kaže da ne veruje da će Penava snositi bilo kakve posledice zbog objavljivanje tog snimka i targetiranja dece srpske nacionalnosti, pa čak sumnja da će i doći do suđenja.

"Otvaranje istrage je posledica dodvoravanja manjinskim koalicionim partnerima u Saboru, a i Milorad Pupovac, koji je koalicioni partner HDZ, zapretio je da će oni pokrenuti istragu ako to ne urade državni organi. I tortura i revitalizacija ustaštva imaju svoju meru dokle se može trpeti, a ovo je prešlo meru. Istraga je i dodvoravanje međunarodnoj zajednici, u čemu su Hrvati majstori. Penavi će ovo samo podići rejting i biće i drugi put izabran za gradonačelnika. Ako hrvatskom političaru treba reklama ili hoće sebi da podigne rejting - taj udara po Srbima. To je hrvatski recept za dobijanje glasova" kaže Štrbac.

Ivan Penava Opet "velikosrpska agresija"

Da podsetimo, Penava, inače pripadnik vladajuće hrvatske stranke HDZ, na konferenciji za novinare 15. januara taj snimak je iskoristio kao dokaz da je "Vukovar u epicentru puzajuće velikosrpske agresije". - Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga, da ćutimo na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sede na istu tu himnu - zapitao se Penava, a mnogi su ovaj snimak doveli u vezu s fizičkim napadom na srpskog mladića na autobuskoj stanici u Vukovaru.

Označio decu kao metu

Odbornik Živog zida u Skupštini Vukovarsko-sremske županije Damir Maduna obelodanio je da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sporni snimak objavio na zvaničnoj stranici Grada Vukovara čak tri meseca pošto je on napravljen na jednoj fudbalskoj utakmici.

"Gradonačelnik stavlja fotografiju tih klinaca na internet stranicu Grada Vukovara i tako ih jasno označava kao metu" rekao je Maduna i podsetio da je, samo dva dana nakon tog događaja, učenika tehničke škole koji nastavu pohađa na srpskom jeziku napala nekolicina maskiranih vršnjaka.

Kurir /Jelena Pronić

Foto: YouTube prtscr / N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track