JOSIPOVIĆ PONOVO ISPROZIVAO KOLINDU: Grlila je sve i svakoga, a porazno je da imamo mise za ustaške zločince! Ona podstiče ustašofiliju
Foto: Beta/Tomislav Pavlek, EPA/Antonio Bat

nije njen fan

JOSIPOVIĆ PONOVO ISPROZIVAO KOLINDU: Grlila je sve i svakoga, a porazno je da imamo mise za ustaške zločince! Ona podstiče ustašofiliju

Hrvatska -

Bivši hrvatski predsednik, Ivo Josipović, gasi svoju stranku Napred Hrvatska i vraća se u SDP, a u opširnom intervjuu osvrnuo se i na aktuelnu predsednicu Kolindu Garabr-Kitarović.

Josipović smatra da je Kolinda bila "ozbiljan faktor ustašofilije" i da je njena izjava o ustaškom pozdravu "za dom spremni“ mnogo opasnija od svega što bi rekao njen nekadašnji prijatelj Bujanec, jedan Skejo ili Glasnović.

"Setimo se i onih čokoladica, druženja s likovima nedostojnim predsedničkog društva, načina kako se odnosila prema Jasenovcu i mnogih bizarnosti kojima je uticala na sistem vrednosti. Kakva je to predsednica ne zna istoriju svoje zemlje? Nedostojno je odgovornost prebacivati na savetnike", rekao je Josipović.

On smatra da u pluseve gospođi predsednici svakako treba ubrojiti to da se lepo oblačila i da je držala vrlo uspešne dijete, o čemu su mediji redovno izveštavali.

"A i sjajno je navijala za naše sportiste. Šteta što je prelazila granicu dobrog ukusa ljubljenjem i grljenjem svega i svakoga. Zato je u ozbiljnim krugovima, pa i u inostranstvu, izazivala podsmeh i često neukusne šale. Minus su neispunjena obećanja, posebno ona kako će Hrvatsku učiniti najbogatijom zemljom.

foto: Profimedia

Od ozbiljnih stvari koje joj možemo zameriti tu su podsticanje ustašofilije, dolivanje ulja na vatru loših odnosa sa komšijama... Neki od njenih gegova, poput onoga s čokoladicama, slikanja pred ogradom Bele kuće ili ljubljenja pobedničkog pehara koji je pripao Francuzima, antologijski su", objašnjava Josipović za Večernji list.

foto: AP

Josipović je bio hrvatski predsednik koji je posetio Blajburg.

"Ponosan sam na antifašiste koji su tada odlučili sa mnom da odu tamo pokazavši tako svoju odgovornost prema našoj istoriji i budućnosti. Ali, konačno i nedvosmislemo treba da prihvatimo da je bilo ispravno suprotstaviti se Hitleru i Musoliniju, a ne služiti im.

foto: EPA / Alex Halda

Narodnooslobodilačka borba je bila ispravan odabir, a ustaški kolaboracionizam pogrešan. Izgledalo mi je da bi Crkva mogla podržati takav pristup, međutim, očito sam se prevario. Crkva se, zajedno s desnicom odlučila za ustašofiliju i revizionizam. Porazno je da imamo mise za ustaške zločince. Nisam čuo da je ikada održana misa za neke od poginulih partizana, čak ni za sveštenike koji su učestvovali u NOB",kaže bivši predsednik Hrvatske.

Na pitanje šta bi bilo rešenje – ukidanje pokroviteljstva, komemoracija negde drugde, on je odgovorio: "Ništa od toga. Rešenje bi bilo iskreno prihvatanje antifašizma kao jedne od osnovnih vrednosti našeg društva".

Kurir.rs/Vecernji.hr Foto: EPA/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track