HRVATSKA U VRHU EU PO RASTU PLATA: Satnica skočila čak 8 odsto
Foto: Profimedia

zarada u komšiluku

HRVATSKA U VRHU EU PO RASTU PLATA: Satnica skočila čak 8 odsto

Hrvatska -

Sat rada radnika u Hrvatskoj iznosio je u 2017. godini 10,1 evra bruto, a u prošloj godini 10,9 evra. To je povećanje bruto primanja radnika za oko osam odsto, što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta ceene sata rada u EU u prošloj godini, pokazuju novi podaci Eurostata.

Najveću bruto satnicu od 11,5 evra imao je uslužni sektor. Reč je najpre o turizmu i ugostiteljstvu, a koje se poslednjih godina suočavaju sa velikim nedostatkom radnika.

Masovno iseljavanje, kroz koje Hrvatska prolazi otkako su se njenim građanima otvorila tržišta rada drugih članica EU, možda se najviše oseća u sektoru turizma i ugostiteljstva. Posebno otkako su i dosad tradicionalni bazeni iz kojih je Hrvatska crpila radnu snagu, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, počeli da "presušuju", s obzirom da i njihovi državljani bolje sutra sve više traže u bogatijim i razvijenijim članicama EU.

Pa kako bi privukli radnike, kako domaće, tako i one iz drugih zemalja, hotelijeri i ugostitelji moraju da povećaju plate. Tu su i drugi izdaci, poput smeštaja i hrane. Posledice toga već se sada vide, a još će se više videti u budućnosti.

Rast troškova rada prisutan je i u ostalim delatnostima pa je cena bruto sata rada zaposlenog u hrvatskoj industriji prošle godine iznosila 10,3 evra, dok je trošak sata rada radnika u građevini iznosio 10,1 evro, u bruto iznosu.

Inače, veću stopu rasta satnice od Hrvatske, imale su samo Letonija (12,9 odsto), Češka i Rumunija (po 11,2 odsto), kao i Litvanija (10,4 odsto).

Prosečna bruto cena sata rada u EU iznosila je, pokazuju podaci eurostatistike, 27,4 evra, što je otprilike dva i po puta više nego što radnik dobije u Hrvatskoj.

(Kurir.rs/R.M./Jutarnji list/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track