SRBIN LEGALNO KUPIO VIKENDICU U HRVATSKOJ: Sada mu je otimaju zbog spora prodavca i prvobitnog vlasnika (VIDEO)
Foto: Screenshot

bruka

SRBIN LEGALNO KUPIO VIKENDICU U HRVATSKOJ: Sada mu je otimaju zbog spora prodavca i prvobitnog vlasnika (VIDEO)

Hrvatska -

Prava drama odvijala se u utorak ujutro u Sabunikama pokraj Nina, gde se trebala provesti ovrha nad vikendicom Milovana i Verice Todorović.

Todorovići žive u Međimurju, a kuću stotinjak metara udaljenu od mora, na atraktivnom delu obale, kupili su 1997. godine. Za vikendicu u Sabunikama porodica Todorović tvrdi da ima uredne "papire" i da su upisani vlasnici u zemljišnim knjigama, što su i pokazali okupljenim novinarima, ali da su žrtve prevare Branka Fodora, prethodnog vlasnika, koji je kuću kupio od Kuzmana Španovića, ali mu za nju nikad nije isplatio ugovoreni iznos.

Da stvar bude do kraja apsurdna, Španović je tužio Todoroviće nakon što su Fodoru isplatili kuću, jer Fodor od dobijenog novca nije nikad u celosti platio kuću Španoviću, kao prvom vlasniku.

Izvršenje je na kraju odgođena zbog zahteva dužnika za izuzećem sudske savetnice Milene Lokin.

"Kuću sam kupio od Branka Fodora za 115.000 tadašnjih maraka. U Sabunike smo dolazili na letovanje i boravili smo u kući tri reda ispod naše", pokazivao je Milovan brojnim novinarima i meštanima koji su ga došli podržati.

Među njima su bili i članovi Živog zida na čelu s predsednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem. Todorovići su se zaljubili u mesto čim su ga videli pa su odlučili da tu kupe vikendicu. Otišli su u agenciju za nekretnine i pronašli kuću koja im se sviđa.

"Kada sam kupovao kuću, dvaput sam se čuo sa prvim vlasnikom Španovićem. Prvi put m ga zvao jer sam hteo da ga da pitam nešto vezano uz gradnju kuće i želeo sam njegov blagoslov za kupovinu kuće, koji mi je i dao. Drugi put je on mene zvao pitajući koliko sam platio kuću. Rekao sam mu cenu i tada su počeli svi moji problemi. Na osnovu tog dokumenta drže me u šaci i na osnovu njega žele da mi oduzmu kuću", govori Milovan i pokazuje nam u papirima sporni "faks".

U njemu ga Španović upozorava "da upada u zamku koju mu namešta Branko Fodor, predajući vam moju kuću koju je prevarom preneo na sebe".

"Taj faks, koji je poslan u Međimurje, nisam dobio na vreme jer sam u tada bio na letovanju. Ali, ni prvi put ni drugi put kada sam se čuo sa Španovićem nije me upozorio da ima problem s Fodorom", ističe Milovan.

Spor između Španovića i Fodora oko vikendice u Sabunikama počinje odmah nakon što je Todorović u celosti platio vikendicu Fodoru. Tada ga oni i pozivaju za sudskog svedoka.

"Suđenje je trajalo nekih pet do šest godina i u tim presudama sud je presudio u korist Fodora dokazavši da nije bilo prevare. Sud je presudio da smo mi legalni vlasnici i u zemljišne knjige smo upisani supruga i ja. Nakon toga nas Španović počinje da tuži tvrdeći kako su me upozoravali da ne ulazim u sumnjivu kupovinu i da su poslali taj sporni faks", kaže Milovan, koji je prošle godine u junu na Opštinskom sudu u Zadru izgubio nekretninu pa je ključeve morao da vrati prvim vlasnicima, odnosno Španovićevu sinu.

Milovan je podneo žalbu Vrhovnom sudu tražeći reviziju pravosnažne presude, uz novu tužbu za retenciju i dokazivanje vlasništva. "Sud u Zadru je nedavno doneo rešenje o izvršenju i sad čekamo... "– slegnuo je ramenima Milovan. Žena mu je bolesna i vezana za krevet, a koliko će imati snage boriti se za svoju vikendicu koju je, kako kaže, uredno platio, ne zna.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track