U HRVATSKOJ ODRŽANA AMERIČKA VOJNA VEŽBA: Učestvovali i naoružane snage sa Kosova
Foto: Printscreen Youtube U.S. Army Europe

vojne aktivnosti

U HRVATSKOJ ODRŽANA AMERIČKA VOJNA VEŽBA: Učestvovali i naoružane snage sa Kosova

Hrvatska -

Na međunarodnoj vojnoj vežbi "Hitni odgovor 19", koja se održava na teritoriji Hrvatske, izvršen je vazdušni desant američkih snaga na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Navodi se da se vežba izvodi od 10. maja do 6. juna na hrvatskom vojnom poligonu u Slunju i u kasarni "Josip Jović" Udbina, kao i na području Slovenije i Mađarske.

Hrvatsko ministarstvo je među 1.600 vojnika koji učestvuju u vežbi - iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BIH, Italije i Nemačke, ubrojilo i "pripadnike oružanih snaga Kosova".

Navodi se da ovu vežbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanje snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen Youtube U.S. Army Europe)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track