BRITANCI SE IZVINILI I OTIŠLI: Vojnici divljali po Zadru, urinirali na javnom mestu i maltretirali decu i ljude, a onda je stigla OVA poruka
Foto: Profimedia

stiglo izvinjenje

BRITANCI SE IZVINILI I OTIŠLI: Vojnici divljali po Zadru, urinirali na javnom mestu i maltretirali decu i ljude, a onda je stigla OVA poruka

Hrvatska -

Britanski vojnici koji su nizom incidenata pravili haos u Zadru konačno su napustili taj hrvatski grad. Iza njih su ostali tragovi divljanja, ali je onda stiglo i izvinjenje.

Index.hr podseća da je oko 200-tinjak britanskih vojnika, pripadnika Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su bili na vežbi u Udbini, stigli prošle sedmice na odmor u Zadar. Učestvovali su nizu incidenata, a desetak osoba je procesuirano.

Deo štete koju su napravili je i to da su odlomili masivni stub u delu Zagreba Forum. Budući da je on težak i masivan, nije poznat način kako su ga iščupali iz ležišta i otkotrljali nekoliko metara dalje. Takvi se stubovi inače prevoze bagerima i viljuškarima.

Ostali su i dužni mnogo neplaćenih računa, urinirali su u kafićima i ispred njih, maltretirali goste i devojke. U sredu su pokušali da odvedu jedno trogodišnje dete iz dvorišta, ali je otac jednom od njih udario dva šamara i oni su pobegli, preneo je RTL.

Slobodna Dalmacija dobila je preko britanske ambasade u Zagrebu reakciju britanskih oružanih snaga, u kojoj se portparol britanskih orućanih snaga Zadranima izvinjava zbog doživljenih neugodnosti koje su prouzrokovali njihovi pripadnici.

foto: Profimedia

"Ne tolerišemo loše ponašanje i mere će biti preduzete protiv bilo koga ko se ne pridržava na pravi način visokih standarda koje postavljaju britanske oružane snage. Izvinjavamo se Zadranima koji su doživeli neprijatnosti", poručio je portparol.

Iz britanske ambasade je medijima preporučeno da u tekstovima na tu temu koriste izraz pripadnici "britanskih oružanih snaga" umesto vazdušnih snaga. Međutim, hrvatski mediji navode i da su pokušali da dobiju informaciju o tome kom rodu vojske pripadaju problematični britanci, ali navode da do te informacije nisu uspeli da dođu.

Međutim, zadarski sugovornici tamošnjih medija koji su imali bliske kontakte s britanskim vojnicima uveravaju novinare da je reč o pripadnicima vazdušnih snaga britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, preciznije, da su u nasilnim incidentima učestvovali pripadnici 3. bataljona padobranske regimente.

Pre dolaska u Zadar učestvovali su u međunarodnoj vojnoj operaciji "Svift Respons". U vazdušnu bazu u Zemuniku došli su svojim helikopterima. S njima su stigli i pripadnici francuskih oružanih snaga, a ukupno ih je bilo oko 600.

Kurir.rs/Index.hr/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track