Najnovije vesti

NOVI DETALJI POLICIJSKE AKCIJE U HRVATSKOJ: Među 16 osoba uhapšenih zbog pranja para je i vlasnik kafića u kom je DARUVARAC BRUTALNO PREBIO TINEJDŽERKU (18)!
Foto: Printscreen Facebook

pao

NOVI DETALJI POLICIJSKE AKCIJE U HRVATSKOJ: Među 16 osoba uhapšenih zbog pranja para je i vlasnik kafića u kom je DARUVARAC BRUTALNO PREBIO TINEJDŽERKU (18)!

Hrvatska

Procureli su novi detalji velike policijske akcije u kojoj je uhapšeno 16 osoba.

Zadarska policija je posle višemesečne kriminalističke istrage podnela krivične prijave protiv 16 osoba starosti od 23 do 60 godina sa područja Zadra, Zagreba i Vinkovaca i sedam kompanija sa zadarskog i zagrebačkog područja zbog sudelovanja u privrednom kriminalu i pranja novca.

Među uhapšenima su i zadarski ugostitelji. Jedan od njih je Toni Šimićev, vlasnik "Hajp bara" u kojem su redari nedavno pretukli gosta. Kako saznaju hrvatski mediji uhapšen je i Krešimir Bušljeta, vlasnik kafića "Čil aut" u kojem je Darko Kovačević Daruvarac lani brutalno premlatio tinejdžerku (18). Bušljeta je inače odgovorna osoba u zadarskoj tvrtki Mango.

 

Osim Šimićeva i Bušljete, uhapšeni su i Marko Čulina Maka i njegov sin Andrija, zatim bivši policajci Vedran Ikić, Budimir Savarin i Ivica Kapetanović, zatim Mario Bilić, Mate Ivković, Dalibor Bakmaz, Žarko Vlahović, Franko Klarica i Domagoj Miloš, svi iz Zadra. Takođe su uhapšeni Dejan Adam i Žilijen Satmari iz Vinkovaca i Irena Knego iz Zagreba.

 

Policija je na konferenciji za medije otkrila da je Andrija Čulina (23) ranije prijavljivan za pokušaj silovanja. Bilić i Ivković pušteni su da se brane sa slobode. Novac se izvlačio iz trgovačkih društava "Vipera protekta", kompanije za obezbeđenje u vlasništvu Vedrana Ikića, "Bilić gradnja", "Atina", "Diklovac", "Mango", "Ira grad", "Sokol projekt", kompanije u vlasništvu Ikića i Čuline te "Braniteljske zadruge Sokol" iz Zadra u kojoj su bili Čulina i Kapetanović.

 

Materijalna šteta pričinjena budžetu RH iznosi 2,396.589,94 kune, dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od 9,831.289,91 kuna.

Prema optužnici, Savarin, Adam i Satmari su kao vlasnici osam fiktivnih kompanija registrovanih u Zadru, Zagrebu i Vinkovcima primali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture njihovim "poslovnim partnerima" iz Zadra za razne lažnene usluge i robu. Potom bi iznose s faktura podizali u gotovini i vraćali vlasnicima tvrtki, uz proviziju od pet posto za oprani novac. Na ime zavedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih kompanija sticali su pravo na odbitak PDV i tako su utajili porez.

 

Satmari je na svoje ime imao tri registrirane kompanije na području Vinkovaca, Savarin četiri kompanije na zadarskom i zagrebačkom području, a Adam jednu na području Vinkovaca. Fiktivna preduzeća nisu imala nijednog zaposlenog ni poslovne prostore ni bilo kakav promet. Inače, Adam i Ikić nalaze se u zatvoru gde izdržavaju kazne zbog nekih drugih dela, piše Zadarski. U istrazi koja je trajala od početka godine učestvovalo je više od 30 policajaca iz zadarske, zagrebačke i vukovarsko-sremske policije.

 

Kurir.rs/Index.hr/Zadarski

Foto printscreen Facebook

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...