Najnovije vesti

NAPADI NA SRBE U HRVATSKOJ ČEŠĆI NEGO JEDNOM DNEVNO: Psovanje srpske majke je postalo sasvim normalno, a samo u 2018.  Srbi napadnuti 381 put!
Foto: Profimedia, Čitalac 24sata.hr

atmosfera sve gora

NAPADI NA SRBE U HRVATSKOJ ČEŠĆI NEGO JEDNOM DNEVNO: Psovanje srpske majke je postalo sasvim normalno, a samo u 2018. Srbi napadnuti 381 put!

Hrvatska

Prema podacima iz Biltena Srpskog narodnog vijeća, u Hrvatskoj je od 2014. do 2018. bilo tačno 1.376 verbalnih i fizičkih napada na građane srpske nacionalnosti, a samo u prošloj godini dogodio se 381, dakle više od jednog dnevno, piše hrvatski portal Novosti.

Ako se to, kako je kazao premijer Andrej Plenković, može nazvati "izolovanim incidentima", može se samo pretpostaviti kako bi izgledalo da su oni masovni, navodi ovaj medij i podseća da su poslanici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) prošle sedmice na vanrednoj konferenciji za novinare naveli 13 primera verbalnih i fizičkih napada na građane srpske nacionalnosti zabeleženih samo u poslednjih nekoliko meseci.

 

Među tim napadima su od brutalnog prepada maskiranih napadača u kafiću u Uzdolju prošle srede do ubistva Radoja Petkovića u Viškovu, kojeg je do smrti pre četiri meseca istukao optuženik za ratne zločine.

 

Umesto nedvosmislene osude tih napada, mnogi su se političari okomili na one koji na napade upozoravaju, pre svega na Milorada Pupovca, pišu Novosti uz napomenu da su među njima na primer bili Milan Kujundžić, Miro Kovač, Miroslav Škoro, Tomislav Karamarko, Ruža Tomašić, Davor Bernardić.

foto: Printscreen YouTube

"U pravu je Milorad Pupovac kada kaže da se napadi ne događaju slučajno i da je u Hrvatskoj stvorena društvena klima u kojoj je sasvim normalno psovati 'srpsku majku'. U pravu je i kada kaže da je nakon normalizacije 2000-ih, s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, došlo do radikalizacije odnosa prema najvećoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj", piše portal.

 

Karamarko je, ukazuje se, dobar deo svoje ekipe izvukao iz najdubljeg mraka.

foto: YouTube prtscr / Joseph Norris

"Setite se samo Ivana Tepeša, lika koji je kao potpredsednik Hrvatskog sabora marširao zajedno s hiljadama crnokošuljaša centrom Zagreba tražeći ostavku Mirjane Rakić s mesta predsednice Veća za elektronskee medije jer se usudila na dva dana da oduzme koncesiju Z1 televiziji na kojoj je emitovana emisija Marka Juriča s nedvosmislenim govorom mržnje", navodi ovaj medij.

 

Ističe se da zli duhovi koji su tada pušteni iz boce još uvek haraju ovom državom za šta, bez sumnje, dobar deo krivice snosi i premijer Andrej Plenković sa svojom administracijom i nejasnom, mlakom politikom gašenja požara koji svaki čas izbijaju na drugom mestu.

foto: YouTube prtscr / Al Jazeera Balkans

Najbolji primer za to je, ukazuju, već zaboravljeno Povereništvo za suočavanje s prošlošću koje praktično nije ništa zaključilo, ali je zato relativizacijom ustaškog pozdrava 'za dom spremni' omogućilo njegovo vraćanje u javni život.

 

"Način na koji Plenković rešava probleme ilustruje i ona čuvena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima koju su pripadnici te neoustaške jedinice postavili na kuću u Jasenovcu u kojoj je za vreme Drugog svetskog rata stolovao ustaški zapovednik Maks Luburić. Umesto da se ta sramota zauvek ukloni, (Plenkovićeva) vlada je ploču premestila desetak kilometara dalje, u park kraj Novske, i uz to postavila danonoćnu policijsku stražu", podseća se. 

foto: YouTube prtscr / Al Jazeera Balkans

Da bi se, ukazuju, tekovine takve politike suzbile potreban je daleko veći trud od ovoga koji ulažu Plenković i njegovi, s tim da je pitanje koliko su uistinu voljni da reše taj problem. Posebno kad se uzme u obzir da je donedavni politički sekretar HDZ, formalno glavni ideolog te stranke, bio notorni Lovro Kuščević, kojem su mediji iskopali fotografiju ustaškog poglavnika Ante Pavelića na slici u vili koju iznajmljuje turistima u svom Nedelišću na Braču.

 

Prošlonedeljni napadi na građane srpske nacionalnosti u Uzdolju, Đevrskama, Viškovu i Valbandonu ipak su bili previše da bi se i oni mogli gurnuti pod tepih, kao što se to radilo do sada, pišu Novosti i posebno ukazuju na onaj u Uzdolju koji je imao sve elemente akcije fašističkih batinaša koji su uleteli u kafić naoružani letvama, šipkama i mačetama i u nekoliko minuta pretukli sve koje su mogli, uključujući i jednog maloletnika.

 

Maloletnik je, preciziraju, završio sa osam šavova na glavi, dok je jedna Francuskinja sa decom, koja se zatekla u kaficu, zauvek traumatizovana.

 

Na spomenutoj konferenciji za novinare, SDSS-ovci su jasno upozorili na to što se događa i da je krajnje vreme da nasilje prestane jer je ovakva situacija neodrživa. Međutim, umesto razgovora i pokušaja da se stanje smiri dočekala ih je mlaka reakcija s druge strane, pa čak i optužbe za podizanje tenzija i izazivanje društvene polarizacije.

 

S druge strane, predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović učinila je sve da se ne izjašnjava o ovoj temi, ali su je novinari ipak zaskočili pa je tek, kako se navodi, promrsila da osuđuje svako nasilje, ali da će sačekati policijski izveštaj da donese konačni stav.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia, Čitalac 24sata.hr

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...