Najnovije vesti

ZUROF: Većina u Hrvatskoj oseća nostalgiju prema ustaštvu
Foto: Profimedia

večni sukob u hrvatskom društvu

ZUROF: Većina u Hrvatskoj oseća nostalgiju prema ustaštvu

Hrvatska

Direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof kaže da u hrvatskom društvu postoji borba između većine, koja se nostalgično odnosi prema ustaštvu i manjine koja razume koliko je fašizam opasan i kakve su zločine činile ustaše.

Upitan da li će se promeniti nešto pa da i Jevreji i Srbi (iz Hrvatske) prisustvuju centralnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca u organizaciji zvanične Hrvatske koju godinama bojkotuju, Zurof je rekao da to zavisi od hrvatskog društva.

 

"Drugim rečima, u njemu postoji borba između većine, koja po mom mišljenju oseća nostalgiju prema ustaštvu, naspram značajne manjine, koja im se suprotstavlja i koja razume koliko je fašizam opasan i kakve zločine su činile ustaše. To je večni sukob u hrvatskom društvu i morate da se nadate da će ljudi, koji se protive ustaštvu, na kraju pobediti", istakao je Zurof.

foto: EPA/Malton Dibra

Zurof dodaje da "nije ni čudo što ljudi odlaze na Tompsonove koncerte kada predsednica Hrvatske pozira sa ustaškom kapom u Kanadi sa hrvatskim emigrantima "koji veličaju Hrvate koji su pobegli u Argentinu iz Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata, koja je bila prepuna ratnih zločinaca i masovnih ubica, poput Ante Pavlovića i Dinka Šakića".

 

"Tako da, ako Kolinda kaže da joj je omiljeni pevač Tompson, kakvu onda poruku šalje, da su njegov fašizam i ultranacionalizam u redu?", upitao je on.

 

Na pitanje zašto se i dalje priča o događajima od pre 80 godina i zašto postoje različiti brojevi žrtava, Zurof navodi da je potrebno ustanoviti međunarodnu komisiju koju će činiti ugledni stručnjaci, kako bi se sprovela istraga o žrtvama Jasenovca, jer u suprotnom, kako kaže, nikada nećemo imati validan broj.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...