Najnovije vesti

POBUNA BAKA I DEKA: Obaveza izdržavanja unuka može da ih ostavi bez krova nad glavom!
Foto: Profimedia

hrvatski zakon

POBUNA BAKA I DEKA: Obaveza izdržavanja unuka može da ih ostavi bez krova nad glavom!

Hrvatska

Sindikat penzionera Hrvatske i Hrvatsko udruženje za ravnopravno roditeljstvo zatražili su danas izmenu Porodičnog zakona i Zakona o privremenom izdržavanju u delu koji se odnosi na obavezu baka i deka na izdržavanje unuka jer se time, kako navode, ugrožava materijalno, psihološko i zdravstveno stanje starijih osoba.

Sindikat i udruženje pozvali su Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku na izmene zakona, upozorivši da im se obraćaju starije osobe radi besplatne pravne pomoći zbog prisilne naplate izdržavanja za unuke, dok, kažu, istovremeno nemaju novca ni za sopstvene potrebe.

"Osim toga, preti im mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju", navode sindikat i udruženje, dodajući da to psihološki negativno deluje i loše utiče na njihovo zdravstveno stanje, prenosi Hina.

Pritužbe starijih osoba, koje se žale na institut izdržavanja unučadi, odnose se na Porodični zakon uveden 2014. godine. 

Zakonom se propisuje mogućnost da bake i deke po roditelju koji ne plaća izdržavanje, a dužan je da ga plaća, budu sudski prisiljeni da plaćaju izdržavanje unucima.

U saopštenju sindikat i udruženje naglašavaju da kod donošenja zakonskih rešenja ne treba voditi računa samo o materijalnoj dobrobiti deteta nego i o emocionalnom odnosu članova porodice, jer su najčešće deca traumatizovana zbog porodičnih sukoba u vezi sa izdržavanjem.

Upozoravaju da se u Hrvatsku uvode pravila kojima se širi krug obveznika izdržavanja, umesto uspostavljanja efikasnog mehanizma naplate izdržavanja od roditelja.

Zbog toga sindikat i udruženje predlažu osnivanje alimentacionog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti ne može da podmiruje finansijske obaveze prema detetu određene punomoćnom sudskom odlukom.

Oni predlažu i da budu razrađeni kriterijumi za deke i bake koji opravdano ne mogu da preuzmu obvezu izdržavanja unuka.

Kurir.rs / Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...