NAKON 20 GODINA OD TUĐMANOVE SMRTI I 40 OD TITOVE: Evo ko je Hrvatima bio bolji vladar!
Foto: Profimedia

istraživanje u komšiluku

NAKON 20 GODINA OD TUĐMANOVE SMRTI I 40 OD TITOVE: Evo ko je Hrvatima bio bolji vladar!

Hrvatska -

U Hrvatskoj je sprovedana anketa o prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti, a među pitanjima je bilo i poređenje sa Titom.

Za nešto više od dve nedelje biće 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Kao i dok je vladao i nakon toga, građani Hrvatske su bili podeljeni oko njegove uloge. A poslednjih dana često se mnogi pozivaju upravo na njegovu politiku.

Većina građana misli kako sadašnje vođstvo ne sprovodi politiku Franje Tuđmana, piše portal Indeks. To misli 49 odsto ispitanika, a njih 39 odsto misli suprotno, dok ne zna njih 12 odsto.

A kada se gleda među biračima HDZ-a, podeljena su razmišljanja. Tako njih 45 odsto misli da se ne sprovodi politika prvog predsednika stranke, a njih 43 odsto misli suprotno, dok je 12 odsto reklo da ne zna.

foto: Profimedia

Kada su pitali Hrvate ko najbolje zastupa ili predstavlja Tuđmanovu politiku, njih 26 odsto misli da je to Jadranka Kosor, a isti broj misli da je to Andrej Plenković. Isto tako Tomislava Karamarka "tuđmanovcem" smatra 17 odsto ispitanika, a Ivu Sanadera samo 10 odsto građana.

Franjo Tuđman kod većine možda ostavlja pozitivan utisak, ali o njegovom načinu vladanja Hrvatska je podeljena. Tako njih 44 misli kako je bio demokrata, a njih 43 odsto kako je bio autokrata, dok njih 13 odsto ne zna odgovor.

Različite faze i aspekte njegove vladavine građani različito ocenjuju. Franjo Tuđman vladao je u polupredsedničkom sistemu u kojem je imao svu vlast pa bi se moglo reći da je bio i predsednik i premijer.

A upoređujući njega s bivšim i sadašnjim premijerom, ali i predsednicima, samo jedna osoba mu se primakla, prenosi B92.net.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

U poređenju sa sadašnjom predsednicom Tuđman stoji bolje. Tako o njemu pozitivno misli 56 odsto ispitanika, a o Kolindi Grabar-Kitarović njih 26 odsto.

Kao i nakon 20 godina od smrti Tuđmana ili 40 od smrti Josipa Broza Tita, građani imaju zanimljive odgovore ko je pozitivnija politička osoba. Za 51 odsto građana to je Franjo Tuđman, a za njih 35 odsto je Josip Broz Tito.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 600 građana Republike Hrvatske između 15. i 18. novembra ove godine.

Kurir.rs / Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track