Najnovije vesti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovaj grad je već sutra na udaru novog zemljotresa! Biće još potresa na Balkanu
Foto: Profimeida

haos u regionu

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovaj grad je već sutra na udaru novog zemljotresa! Biće još potresa na Balkanu

Hrvatska

Posle zemljotresa koji su potresli Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.

"Kada je reč o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog porekla. To znači da je na tom području aktivan rascep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara", pojasnila je dežurna u Seizmološkom zavodu.

Ona je pojasnila kako je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji.

foto: Profimedia

"Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra. Imali ste poslednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvideti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o verovatnoći", pojasnila je ona.

1 / 7 Foto: EPA/MALTON DIBRA

Snažan potres u Albaniji nešto pre četiri sata ujutro probudio je Dubrovčane. Oni su na društvenim mrežama objavljivali kako je reč o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

"Dosta se osetio ovde kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više", rekao je jedan meštanin.

Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i pre manje od tri nedelje. Potres je bio magnitude 4,1 stupnja po Rihteru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...