HRVATSKA VLADA ZABORAVILA SRPSKU DECU U VUKOVARU 4 meseca uče iz sveske, udžbenika nigde! Ostala deca ih dobila na vreme
Foto: www.presscentar.rs

građani drugog reda

HRVATSKA VLADA ZABORAVILA SRPSKU DECU U VUKOVARU 4 meseca uče iz sveske, udžbenika nigde! Ostala deca ih dobila na vreme

Hrvatska -

Vukovarski profesor Dragan Crnogorac uputio pismo predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak ukazavši na diskriminitarski odnos države Hrvatske prema srpskoj deci

Profesor i roditelj iz Vukovar Dragan Crnogorac uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću, ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak i medijima. Povod je maćehinski odnos prema srpskoj deci u Hrvatskoj, odnosno nedostatku udžbenika za školovanje.

Naime, srpska deca u Hrvatskoj nemaju udžbenike iz kojih mogu da uče. Kao građani drugog reda prisiljeni su da uče iz sveski, od onoga što zapišu dok im predaju učitelji ili nastavnici.

foto: Tanjug

Pismo prenosimo u celosti.

"Otac,

Roditelj učenice Vb razreda "OŠ Nikola Andrić" iz Vukovara

Otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Hrvatske gospodinu Plenkoviću i ministarki nauke i obrazovanja gospođi Blaženki Divjak.

Uvaženi, da li znate da đaci u Republici Hrvatskoj od početka školske godine nemaju udžbenike za nastavu ili vas to i nije briga jer se radi o Srbima!!!

Sramota, užas, žalosno, ponižavajuće...

Evo, pošto smo preuzeli predsedavanje Evropskim većem, neka cela Evropa zna kakva je situacija u Hrvatskoj.

Roditelj sam učenika Vb razreda Osnovne škole "Nikola Andrić" iz Vukovara i kao što svi znamo počelo je drugo polugodište i moje dete kao i ostali učenici navedenog razreda do dan danas nemaju udžbenike za školu. Učenici su koji pohađaju manjinski model nastave na srpskom jeziku i pismu po modelu A. Ustvari imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i engleski jezik, udžbenike i radne sveske za pstale predmete nemaju. Udžbenici koja naša deca nemaj od početka školske godine su:

Udžbenik za geografiju

Udžbenik za istoriju

Udžbenik za muzičku kulturu

Udžbenik za likovnu kulturu

Udžbenik za prirodu

Udžbenik za matematiku

Udžbenik za informatiku

Udžbenik za tehničku kulturu

I naravno, isto tako nemaju iz ovih predmeta i radne sveske

Ne znam da li i drugi đaci i njihovi roditelji imaju ovakvih problema u drugim razredima i školama, nadam se da nemaju, ali smatram da je ovo apsolutno prešlo svaku granicu. U javnost se iznose sve lepe stvari vezane za tzv. kurikuralnu reformu i kako đaci imaju besplatne udžbenike, kako su Vlada i ministarstvo sve platili, itd... Dok naša deca od početka godine sve pišu u sveske i iz njih uče, ili uz pomoć nastavnika dobijaju kopirane listiće iz nekih radnih sveski.

Nikada u stvari nije bilo gore!!!

Mi se prvo na neki način opet moramo zahvaliti nastavnicima i učiteljima što pomažu našoj deci i zato smo ih podržali u njihovom štrajku. Ali, za nas i našu decu nažalost nema ko da štrajkuje. Nama jedino preostaje da se nadamo da će nam pomoći mediji, da prenesu ovaj zahtev odgovornima u Republici Hrvatskoj, ali isto tako ovo pismo smo poslali u našu matičnu zemlju, da nam pomognu ako mogu.

I da se razumemo, mi ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju druga deca, učenici u Hrvatskoj. Ne želimo da budemo diskriminisani ni po jednom osnovu, mi želimo da nam neko omogući da kupimo udžbenike za našu decu, kako bi samo mogli normalno da pohađaju nastavu.

Otac i roditelj,

Dragan Crnogorac"

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track