SANADER SE PRAVDA SUDU: Da su pravilno računali zaradu sada bi bio u debelom plusu! Pravda rashode od 3 miliona evra!
Foto: Beta

jadničak

SANADER SE PRAVDA SUDU: Da su pravilno računali zaradu sada bi bio u debelom plusu! Pravda rashode od 3 miliona evra!

Hrvatska -

Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, završio je danas svedočenje u postupku koji se protiv njega vodi za "slučaj Fimi media", izjavom da smatra da je nedužan i da treba da bude oslobođen.

Rekao je i da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koju je predvodio nekada, takođe nedužna kao i on sam.

Sanader je danas, drugog dana svedočenja, govorio o svom i imovinskom stanju porodice s obzirom na to da ga optužnica tereti da su njegovi prihodi bili u nesrazmeri sa njegovim rashodima od od 23 miliona kuna.

Njegovo svedočenje su mnogi portali pratili iz minuta u minut, kao i juče.

On je imao prigovor na finansijsko veštačenje jer, kako je rekao, ispada da nikada nije radio pre nego što je postao premijer.

Tvrdi da veštak uopšte nije uzeo u obzir njegove poslove pre 1992., a da nije uračunao niti sve poslove nakon 1992., kao ni svu zaradu supruge i njenog oca.

Ispada tako, kaže Sanader, da su oni jedno vreme živeli od vazduha.

Da je veštak sve to uračunao, tvrdi Sanader, bili bi i u plusu.

Podsetio je da je njemu i njegovoj porodici već 10 godima blokirana imovina i da nema načina da finansira odbranu, a da s druge strane tužilaštvo ima sve na raspolaganju.

Rekao je da je kao student sa 23 godine počeo da radi za Sportske novosti, bio je, kazao je, dopisnik za njih iz Austrije, a predavao je i veronauku i radio za jednu marketinšku agenciju, gde je za pet godina prihodovao 65.000 evra.

Ispričao je da je bio suvlasnik jedne eksport-import firme sa još četiri suvlasnika.

Sanader je zatražio oslobađajuću presudu. "Smatram da sam nedužan, da je stranka nedužna. Ja ne želim da govorim sa aspekta politike stranke, ali vas uveravam da kao njen drugi predsednik - smatram da je stranka zaslužila potpuno drugi tretman, a ne da se povlači 10 godina po optužnim klupama", rekao je Sanader.

Rekao je i da je odustao da govori o političkom progonu, ne zato što u to ne veruje, već zbog toga što se, kako je kazao, ovog puta odlučio na drugačiji način pobijati optužnice.

Njegovo jučerašnje iznošenje optužnice je trajalo sat i po vreme a onda je nekadašnji premijer i lider HDZ zatražio prekid.

Ovo je ponovljeno suđenje Sanaderu za izvlačenje više od 70 milona kuna iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici.

Među optuženima je i vladajuća HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao deo novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko rukovodstvo.

Na prvom suđenju 2013. nepravosnažno su osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u julu 2018. kada je Sanader trebao izneti svoju odbranu.

Sanader od početka postupka odbacuje krivicu i tvrdi da je žrtva političkog postupka, koji je protiv njega pokrenula njegova naslednica na premijerskoj funkciji Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Inače, Sanader je već na izdržavanju zatvorske kazne u slučaju Planinska.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track