Najnovije vesti

ŠOK POJAŠNJENJE OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE TOMPSONU: Bio bi kriv da je Bojnu Čavoglave pevao SRBIMA! Svi ostali su uživali!
Foto: Printscreen YT

bruka

ŠOK POJAŠNJENJE OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE TOMPSONU: Bio bi kriv da je Bojnu Čavoglave pevao SRBIMA! Svi ostali su uživali!

Hrvatska

Obrazloženje oslobađajuće presude je takođe stiglo: uzvikivanje nije nezakonito jer je na Tompsonovom koncertu bila dobra atmosfera i niko se nije uznemirio.

"Još nismo dobili pravosnažnu presudu u slučaju Marka Perkovića Tompsona, ali kad ga primimo i proučimo, iskoristićemo sve zakonske mogućnosti koje su nam i dalje dostupne. To ćemo učiniti u komunikaciji s nadležnim državnim tužilaštvom", rekla je glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske Marica Kosor.

Kako je oslobađajuća presuda Visokog prekršajnog suda (VPS) u slučaju Marka Perkovića Tompsona postala pravosnažna, šibensko-kninska policija je zbog povika "Za dom spremni na početku pesme "Bojna Čavoglave", na dva koncerta, podigla tri optužnice. Radi se o konceratima u Kninu 2015. i 2016. godine i na koncertu u Vodicama 2017. godine, ostala je samo jedna mogućnost da se osudi ta presuda. Ovo je izvanredno pravno sredstvo za zahtev za zaštitu zakonitosti, odnosno preispitivanje konačne presude pred Vrhovnim sudom.

Međutim, nijedna strana u postupku, pa ni policija u slučaju Tompson, ne mogu podneti zahtev direktno Vrhovnom sudu. Samo Državno tužilaštvo ekskluzivno pravo pokretanja ovog postupka. Stoga će, prema izjavi Kosorove, Policijska uprava šibensko-kninska uputiti Državnom tužilaštvu predlog za zaštitu zakonitosti, a hoće li se taj postupak pokrenuti zavisi od tužilaštva.

Odluka se donosi na sednici krivičnog odeljenja. Ako krivično odeljenje odluči da je osnovana inicijativa Policijske uprave šibensko-kninske, glavni državni tužilac Zlate Hrvoj Šipek uputiće zahtev Vrhovnom sudu. Vrhovni sud može predlog odbiti ili prihvatiti. Ako Vrhovni sud prihvati zahtev DORH-a, konačna presuda u slučaju Tompson biće poništena i "pravno mišljenje" Visokog prekršajnog suda, usvojeno na sednici 3. juna svih sudija, palo bi u vodu.

Jutarnji list juče je primio kopiju pravosnažne oslobađajuće presude Tompsonu koju je 2. oktobra prošle godine donelo tročlano veće VPS-a, kojim je predsedavala sudija Anđa Ćorluka. Presuda je juče stigla do Opštinskog suda u Šibeniku, odakle nam je dostavljena, na naš zahtev.

Prema opisu policije koja je pokrenula tri prekršajna postupka, Tompson je u sva tri slučaja na početku pesme „Bojna Čavoglave“ povikao „Za dom“, pa je zastao čekajući da se publika vrati - „spreman“, a zatim vikao „ spreman ". Tako je, prema policiji, svesno i namjerno podticao mržnju zbog nacionalne i verske pripadnosti, jer je ovaj pozdrav korišten kao službeni pozdrav totalitarnog režima NDH i kao takav ukorenjen kao simbol rasističke ideologije sa izraženim prezirom prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti.

Interesantno je, međutim, da je prvo prijavljeno delo vezano za Tompsonov koncert u avgustu 2015. godine postalo zastareno baš kao što je spis bio na čekanju u VPS. Visoki prekršajni sud složio se s argumentom nižeg Opštinskog suda u Šibeniku, prema kom nema narušavanja javnog reda i mira, jer se niko od učesnika Tompsonovih koncerata u Kninu i Vodicama nije žalio ili iznervirao zbog vikanja "Spremni za dom".

Visoki prekršajni sud između ostalog je izjavio da je policija u svojoj žalbi zanemarila činjenicu da se radi o autorskoj pesmi koju je Tompson izvodio na legalno organizovanim koncertima, kao i činjenicu da je pesma registrovana pri Hrvatskom savezu kompozitora. "Poznato je da se ista pesma sa inkriminirajućim uvodnim stihom tokom Domovinskog rata, tokom odbrane naše zemlje, izvodila svakodnevno i u kontinuitetu, podstičući i pozivajući na odbranu domovine, bez ikakve veze sa totalitarnim režimom pre pedeset godina", piše u obrazloženju konačne presude.

Presudom se takođe traži veće trojice da donese zaključke Veća za suočavanje sa prošlošću, koje preporučuje jasniju normativnu regulaciju javne upotrebe spornih obeležja, "tako da svako ko koristi ili koristi određene sporne osobine u javnom prostoru može predvideti posledice svojih postupaka", glasi oslobađajuća presuda Tompsona.

Navodi se da u konkretnim slučajevima „nije dokazano da je sporni pozdrav koji je sastavni deo stihova pesme Bojna Čavoglave koju je optuženi izveo izričito povezan sa ustaškim simbolima, niti da je narušavao javni red i mir, tim više jer Svedočenje ispitanih svedoka i policajaca pokazuje da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primali pritužbe građana. Dakle, u nedostatku dokaza koji bi upućivali na drugačiji zaključak, ovaj sud je odbacio navode žalbe tužioca i potvrdio prvostepenu presudu “, zaključilo je veće VPS.

Kurir.rs/Jutarnji Foto: Screenshot YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...