JEDINO OVAJ DEČAK NIJE PRIMLJEN U VRTIĆ, KAŽU DA JE RIZIČAN: Zbog malog Šimuna digla se cela Hrvatska (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

deca sa posebnim potrebama

JEDINO OVAJ DEČAK NIJE PRIMLJEN U VRTIĆ, KAŽU DA JE RIZIČAN: Zbog malog Šimuna digla se cela Hrvatska (VIDEO)

Hrvatska -

"Da li biste se vi bojali da moje dete bude u blizini drugog deteta? Ja se ne bih bojala. To je strah od nepoznatog. Od ovakve dece. Oni nisu zarazni, nemaju drugačije potrebe od druge dece. Trenutno je Šimunova najveća potreba društvo, vršnjaci. Toliko je vremena proveo izolovan, po bolnicama. I onda smo naišli na zatvorena vrata. U našoj Županji. U našem gradu. U vrtiću koji je odgojio moje dvoje dece i na tome sam im beskrajno zahvalna", priča Hrvatica Martina Stojanović ogorčena što samo njen sin nije primljen u vrtić.

"Ovo nije samo Šimun, ovo su sva deca u Hrvatskoj, sva deca s posebnim potrebama. Ne drugačija, posebnija. Ovo je sramota našeg grada, naše države. I nije politički", priča mama.

Šimun je jedini bio na listi dece koja nisu primljena u vrtić. Stručno objašnjenje je bilo da je rizičan za sebe i sigurnost druge dece. Majka ističe da se obraćala brojnim institucijama koje je molila za pomoć i da su lekari iz bolnice u Zagrebu preporučili da Šimun ide u vrtić.

"To nije samo vrtić. Za svako normalno ljudsko pravo koje to dete treba konzumirati ja izgubim s pola svoje porodice hrpu živaca, vremena, resursa", ističe.

Sve je na kraju prokomentarisala i direktorka vrtića Terezija Nemec.

"Ove godine smo dobili prekomeran broj zahteva za upis pa su kriterijumi bili stroži. U naša dva vrtića idu deca s posebnim potrebama i imamo ih gotovo u svakoj grupi. Čak imamo i pomoćnog radnika koji radi samo sa njima. Članovi vrtićke komisije smatraju da je on premali za grupu, da je rizičan u smislu nedavne operacije koju je imao i katetera koji nosi i da bi mu pogodnija bila rehabilitacija sa majkom još neko vreme. Rizičan je u smislu padova i samog katetera. Ne radi se o nikakvoj diskriminaciji jer mi imamo i drugu decu kojoj treba pomoć. Nisam sa mamom razgovarala jer ona nije ni tražila razgovor", rekla je.

NA JESEN IPAK U VRTIĆ

U međuvremenu, stigle su i dobre vesti. Šimun će biti na jesen primljen u vrtić"Maslačak", rekla je njegova majka Martina koja je zajedno s suprugom bila u vrtiću na razgovoru."Donesena je odluka da Šimun krene u vrtić i to jedan sat dnevno uz mene. To će biti prvo proces prilagođavanja ,a nakon toga će se proceniti kako će dalje pohađati program. Direktorka je rekla kako joj je žao i da je došlo do nesporazuma. Tvrdi kako im namera nije bila da Šimuna ne prime u vrtić, te da su hteli svakako da donesu odluku o prilagođavanju.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track