OČAJNIČKI APEL ROBIJAŠA IZ REMETINCA: Zagrebačkim zatvorom hara korona, ali to nije ono najgore!
Foto: EPA/ANTONIO BAT, Shutterstock

opasno

OČAJNIČKI APEL ROBIJAŠA IZ REMETINCA: Zagrebačkim zatvorom hara korona, ali to nije ono najgore!

Hrvatska -

"Obraćam se ovim putem iz zatvora u Remetincu, gde je situacija haotična, gde zatvor krije činjenice o covid-19, gde su dve sobe u prvom odeljenju, jedna soba u osmom odeljenju, jedna soba u karantinu itd. Šetnju mogu pustiti obe strane, 30, 50 ljudi, gde moramo u šetnju sa maskama, ali kada se vratimo, moramo ih ponovo staviti. Ali u šetnji niko ne nosi masku. Kada nas odvedu u spoljnu bolnicu, ne prolazimo kroz bilo koju provere, npr. merenje temperature, trijaža, što nije normalno ... "

Tako započinje pismo jednog od zatvorenika u zatvoru u Remetincu, napisano 1. novembra na komercijalnom papiru, a hrvatskim medijima ga je dostavila njegova supruga.

Pismo ima četiri stranice, a pored toga što zatvorenik tvrdi da zatvor krije situaciju sa krunom, iznosi niz optužbi protiv odgovornih u remetinečkom zatvoru. Dalje, isti zatvorenik tvrdi da se u zatvor primaju ljudi koji nisu testirani, ali, kaže, ne krivi medicinsko osoblje u zatvoru, i tvrdi da je u zatvoru sve manje i manje pravosudnih policajaca, a da su neki čak i penzionisani. Takođe se žali na naplatu poziva porodicama, kao i na nemogućnost kontaktiranja menadžera.

„Pravosudnim policajcima ponestaje energije, nema lekova, stalno nešto nedostaje i mi zatvorenici postajemo zabrinuti da brinemo o svojim voljenima ...“, kaže zatvorenik.

Iako tvrdi da krije koliko je zatvorenika pozitivno na covid, Ministarstvo pravde je na naše pitanje odgovorilo da je istina da je u zagrebačkom zatvoru i Dijagnostičkom centru, koji je posebna organizaciona jedinica u zatvoru, sedam zatvorenika pozitivno na covid. Svi su poslati u zatvorsku bolnicu.

"Kada su zatvorenici primljeni na izdržavanje zatvorske kazne, odvojeni su u posebne prostorije u kojima su do rezultata ispitivanja na covid-19, a nakon negativnog rezultata testa smeštaju se na odeljenje sa ostalim zatvorenicima. U zatvoru u Zagrebu i Dijagnostičkom centru u Zagrebu do 3 U novembru 2020. godine na covid-19 je testirano 1.136 zatvorenika.

Svim zatvorenicima pružena je odgovarajuća zdravstvena zaštita u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zatvorenika u Zagrebu, a po potrebi i u spoljnim javnim zdravstvenim ustanovama. Takođe, svim službenicima i zatvorenicima obezbeđena je dovoljna količina zaštitne opreme u skladu sa propisanim epidemiološkim merama “, odgovaraju oni.

U pogledu prehrane zatvorenika, ističu da se jelovnici sastavljaju nedeljno, vodeći strogo računa da obroci odgovaraju propisanoj kalorijskoj vrednosti.

„Postoje tri vrste menija koji uključuju ishranu zatvorenika sa zdravstvenim problemima i takozvanu versku ishranu, odnosno hranu za zatvorenike različitih verskih opredeljenja i verovanja“, ističu oni.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track