Najnovije vesti

KO JE BIO MERČEP: Gospodar života i smrti, znao je šta rade zarobljenicima! Na jezive načine mučili Srbe
Foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

preživeli opisali zločine merčepovaca

KO JE BIO MERČEP: Gospodar života i smrti, znao je šta rade zarobljenicima! Na jezive načine mučili Srbe

Hrvatska

U Hrvatskoj je nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, saopštilo je danas Udruženje hrvatskih dobrovoljaca.

Merčep, koji je u vreme ratnih dešavanja 90-ih na teritoriji Hrvatske bio ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, pravosnažno je osuđen na sedam godina zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana.

On je 10. novembra prebačen u bolnicu u Dugu Resu u teškom stanju, a pre toga lečio se na KBC-u Rebro.

Merčep je 2016. godine na Županijskom sudu proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i dosuđena mu je zatvorska kazna u trajanju od 5 godina i 6 meseci.

foto: Profimedia

Utvrđeno je da je kriv za ubistvo 43 civila koje su ubile njegove jedinice, a godinu dana kasnije Vrhovni sud godinu mu je povećao kaznu na sedam godina zatvora.

"Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije preduzeo nikakve mere da ih u tome spreči, čime im je dao prećutno odobrenje da to čine", zaključio je između ostalog predsednik sudskog veća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu.

Pre nego što je Merčepa poslao u Remetinec, poručio mu je da je mogao da reaguje na prve događaje i da bi onda hrvatska istorija jednim delom izgledala bitno drugačije.

"Ovako ste vašom pasivnošću i nerazumevanjem zla koje vas okružuje, potpuno svesno ostali na pogrešnoj strani istorije", kazao je Merčepu sudija prilikom čitanja presude.

Inače, Merčepove jedinice poznate su po posebnoj okrutnosti, a na sudu je dokazano da su nezakonito uhapsile ukupno 52 osobe, od kojih je samo šest preživelo tretman merčepovaca, a tri osobe se vode kao nestale.

Upravo zbog te stravične okrutnosti i zločina počinjenih bez ikakvog pokrića i njegove uloge u svemu tome, Merčepa su zvali gospodarom života i smrti, i to od Vukovara, preko Zagreba pa sve do Pakračke Poljane.

Jedan od članova njegove jedinice priznao je da je odgovoran za smrt 86 ljudi.

"Tomislav Merčep je bio zapovednik Poljane, a ja sam bio dozapovednik. Merčep je sve znao. On nije lično učestvovao u egzekucijama, ali on je čitao sve što smo mu pisali u izveštajima, mada je većina informacija saopštavana usmeno", rekao je izvesni Miro Bajramović.

Merčepove jedinice zatvorenike su držali u podrumu škole, spajali ih na struju i palili plamenom iz boce plina pa zalivali sirćetom po genitalijama i očima.

"Zatvorenike smo držali u podrumu osnovne škole, a kad ih je bilo više, onda bismo ih stavljali i u učionice. Za njih su najgore bile noći kad smo ih operativno obrađivali, a to je značilo da smo pokušavali pronaći najbolji način da im nanesemo što veću bol kako bi što više priznali", rekao je Bajramović svojevremeno Feral tribjunu.

Index navodi i da to nije kraj Merčepovih zločina i dodaje da su zatvorenici mučeni i tako što su im gurani kablovi u debelo crevo, otvarane im rane po kojima je posipana so ili sirće, zabijani ekseri pod nokte, a zatim spajani na struju.

Ta sva mučenja potvrdio je i jedan od preživelih .

Drugi preživeli koji je bio zarobljen na Zagrebačkom velesajmu rekao je da su mu ispod vrata puštali sumpor dioksid, a često je i slušao krike mučenja drugih zarobljenika.

Jedan od najstrašnijih zločina "merčepovaca" je ubistvo cele porodice Zec iz Zagreba u decembru 1991. godine, kada su ubili i 12-godišnju devojčicu.

Za to ubistvo niko nije odgovarao jer, iako su osumnjičeni priznali ubistvo, na suđenju su njihove izjave odbačene jer nisu imali advokata prilikom saslušanja i oni su oslobođeni.

Portal navodi da bi kakva takva uteha porodicama stradalih mogla da bude da je Merčep u zatvoru, međutim, on se nalazio u Krapinskim toplicama, pod sponzorstvom hrvatske države.

Povlašćeni tretman i mesec i po odmora u Toplicama svake godine Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva branitelja, navodno zbog lečenja.

Podseća se i da je Merčep 2015. godine bio VIP zvaničnik na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track