Najnovije vesti

SEIZMOLOG OBJAŠNJAVA: Evo zašto je ove godine u Hrvatskoj bilo više zemljotresa
Zagreb posle zemljotresa u martu, Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

seizmička aktivnost

SEIZMOLOG OBJAŠNJAVA: Evo zašto je ove godine u Hrvatskoj bilo više zemljotresa

Hrvatska

Serija zemljotresa koja je pogodila Sisak i Petrinju nije uzrokovana martovskim potresom koji je pogodio Zagreb i okolinu, izjavila je šefica Seizmološke službe Ines Ivančić.

"Radi se o dva različita epicentralna područja i nemaju veze jedan s drugim, u smislu da je jedan uzrokovao drugi", rekla je Ivančićeva.

Ona je, gostujući na Hrvatskom javnom servisu, rekla da je seizmička aktivnost na hrvatskom području ove godine pojačana, a osnovni uzrok je, kaže, pomeranje afričke ploče prema evroazijskoj.

Zbog toga se, ističe, u Hrvatskoj zemljotresi događaju na rasednim pločama.

Na pitanje zašto se čini da se u poslednje vreme događaju jači potresi, Ivančićeva je rekla da to nije ništa neuobičajeno, te da se svakih nekoliko godina događa da je neko područje seizmički aktivno.

Jučerašnji potres dosta se osetio i u Zagrebu koji je pre devet meseci pogodio jak potres i naneo veliku materijalnu štetu.

Zagreb, zemljotres, 22.3.2020
foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

"Srećom, epicentar novog potresa bio je u nenaseljenom području, ali opet bilo je štete koje su bile intenziteta od VII stepeni EMS lestvice", rekla je.

Podsetila je da je u Zagrebu 1908. godine, kada se hrvatskom području dogodio potres magnitude 5.8 stepeni, bilo štete i da su se rušili dimnjaci.

"To nam govori koliko i ovaj potres može da napravi štete, ako je jak, a što je bliže to su i štete veće", rekla je i ukazala da je reč o seizmološki vrlo aktivnom području, gde su se potresi događali i u prošlosti.

"Sto godina u seizmološkom smislu ne znači puno", navela je ona.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...