BUM STANOGRADNJE KOD KOMŠIJA: Cene nekretnina vrtoglavo rastu, evo gde su već dostigle 5.000 evra!
Foto: Profimedia

ekonomija

BUM STANOGRADNJE KOD KOMŠIJA: Cene nekretnina vrtoglavo rastu, evo gde su već dostigle 5.000 evra!

Hrvatska -

Pandemija, zemljotresi, rekordan pad BDP-a - sve je to snažno uticalo na tržište nekretnina u Hrvatskoj.

Prodaja je smanjena, stranih kupaca nema, a domaći su oprezniji i zahtevniji. Umesto stanova u starijim zgradama, potrebna je kvalitetna novogradnja, koja na tržištu nije dovoljna. Cene nekretnina, uprkos svemu, nastavljaju da rastu, posebno u Zagrebu i na obali.

U centru Zagreba prodaja stanova je gotovo stala, ali zato sve nove zgrade brzo rasprodaju. Cena kvadratnog metra kreće se od dve do više od 5 hiljada evra.

"Na tržište utiču niske kamatne stope na štednju, što je gotovo nula. Kamatne stope na zajmove su na istorijski niskim nivoima, negde između 2 i 3 procenta, a neki građani smatraju da je bolje imati nekretninu nego papirni novac", rekao je Borislav Vujović, potpredsednik Udruženja za nekretnine. HGK, piše HRT.

Splićani to dobro znaju. Cene stanova na Žnjanu vrtoglavo rastu. Razlog - skupo zemljište, ali i visoki standardi energetske efikasnosti i opremanja zgrada.

"Trudimo se da radimo kvalitetno i na dobrim lokacijama i to ima svoju cenu. Kupci su sve zahtevniji, a to košta", kaže Denis Puljić, splitski graditelj.

Za skupe stambene trgove na Jadranu, čak i u krizi sa krunom, agencije i investitori imaju liste čekanja.

"Imamo čak 6 do 7 hiljada evra po kvadratnom metru. Granica je već odavno premašila granicu razumnih cena, ali dok ima kupaca, cijene ne padaju. Da smo imali stagnirajuću prodaju, onda bi te cijene padale", rekla je Meri Vulić, splitski agent za promet nekretninama.

U Dubrovniku trenutno nema stranih kupaca, ali cene nekretnina su i dalje visoke. U Lici pozitivni trendovi. Sve je prodato, a kruna im ide u prilog, cene su porasle i nema ni besplatnog zemljišta ni kuća, kaže Vujović.

U raseljenoj Slavoniji, druga priča. Kuće se prodaju za 10 do 50 hiljada evra, a Osijeku nedostaje kvalitetna novogradnja.

"Promet stanova je vrlo mali jer je ograničen, malo ih je, kupci obično traže stanove od 50 do 80 kvadrata, novogradnja je izuzetno mala i akcenat je više na kućama u samom Osijeku", rekao je Marijan Matijević iz osječke agencije za promet nekretninama.

Izgradnja stanova u punom je jeku u Zagrebu i Zadarskoj županiji. Na proleće se očekuje značajan porast potražnje novom rundom subvencionisanih zajmova za mlade.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track