HRVATSKI MEDIJI: Srbija je pretekla EU! Za dve nedelje vakcinisano gotovo pola miliona ljudi!
Foto: Printscreen RTS

o uspehu srbije

HRVATSKI MEDIJI: Srbija je pretekla EU! Za dve nedelje vakcinisano gotovo pola miliona ljudi!

Hrvatska -

Vest o uspešnosti programa vakcinacije u Srbiji odjeknula je i u komšiluku, a ovako hrvatski mediji izveštavaju o tome.

Hrvatski Večernji list navodi da je Srbija pretekla EU i da je za dve nedelje vakcinisano gotovo pola miliona ljudi.

Ubetonskoj dvorani beogradskog sajma deseci medicinskih sestara u zaštitnim odelima daju vakcine protiv COVID-a 19 mladima i starima, toliko brzo i uspešno da je Srbija po tome prva u kontinentalnoj Evropi, prenosi list.

U zemlji je u gotovo dve nedelje vakcinisano je pola miliona od ukupno sedam, što je najviše nakon Britanije, po podacima naučne internetske publikacije "Our World in Data". Bitna razlika je u tome što se ljudi većinom vakcinišu kineskom vakcinom koje je proizveo Sinofarm. Dok vakcinisanje u EU sporo napreduje, što je izazvalo velike kritike, Srbija ga obavlja brzo zahvaljujući ugovorima s kineskim i ruskim proizvođačima.

Srbi mogu da biraju kojom će vakcinu primiti, a nudi im se Fajzerova i BioNTekova, ruski Sputnjik V i Sinofarmova. Ipak, najviše se vakcinišu kineskom pošto je Srbija dobila milion doza sredinom januara, ističe Večernji.

Po dolasku u centar za vakcinaciju u glavnom gradu, lekari pregledaju pacijente nakon čega odlaze u zonu za registraciju i na vakcinisanje. Sve traje svega 15 minuta, ne računajući kratko čekanje nakon vakcinacije da bi se videlo hoće li biti nuspojava. Mnogi su iznenađeni glatkim odvijanjem kampanje vakcinacije s obzirom na inače sporu birokratiju.

"Svi su tačno znali šta rade, bilo je dosta osoblja, svi su bili ljubazni”, kazala je AFP-u posle vakcinisanja Snežana Krivokapić, 38-godišnja menadžerka komnikacija.

Osim kineskih vakcina, Srbija je uvezla i preko 30.000 doza Fajzera i BioNteka kao i 40.000 doza Sputnjika V. Vučić je nedavno najavio da će srpski „prijatelji” poslati još milion doza pre marta, ne ulazeći u pojedinosti.

Osim Albanije, Srbija je jedina zemlja u regiji koja je započela vakcinisanje zahvaljujući vlastitim dogovorima s farmaceutskim kompanijama. Druge zapadnobalkanske vlade nisu bile uključene u evropski program podele vakcina u decembru i još uvek čekaju vakcine koje su im obećane putem UN mehanizma Kovaks za pomoć siromašnijim zemljama.

Kurir.rs / Večernji list, Foto: Prtscr / RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track