DIMNJACI SRUŠENI ZA SVEGA DVADESETAK SEKUNDI Tačno u podne nestali simboli Zagreba stari 136 godina (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube

SA 25 KG PLAStičnog eksploziva

DIMNJACI SRUŠENI ZA SVEGA DVADESETAK SEKUNDI Tačno u podne nestali simboli Zagreba stari 136 godina (VIDEO)

Hrvatska -

Danas su, tačno u podne, srušena dva dimnjaka na zagrebačkoj Ciglani, a razlog tome su oštećenja nosive konstrukcije kao posledica zemljotresa. Za rušenje simbola hrvatske prestonice iskorišćeno je 25 kilograma plastičnog eksploziva Riodin HE. Uklanjanje 136 godina starih dimnjaka trajalo je svega dvadesetak sekundi.

Tokom prošlogodišnjih potresa, 22. marta i 29. decembra, dimnjaci su oštećeni. Zbog tih oštećenja narušena im je stabilnost, pa je postojala opasnost od delimičnog ili celovitog rušenja.

To je bio razlog zbog kojeg je danas izvedeno kontrolisano rušenje dimnjaka na lokaciji bivših Ciglana Zagreb.

Dimnjaci su se nalazili u napuštenom industrijskom kompleksu, i to na istočnom i zapadnom delu glavne zgrade sa pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je bila 49,8 metara, dok je visina istočnog dimnjaka iznosila 62,2 m.

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smeru severozapada. Smer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor kao i zaštite objekata koji su u funkciji uz najmanje oštećenje objekata ciglane.

Odmah nakon detonacije nadležne službe su počele sa raščišćavanjem terena, a policija i vatrogasci nisu dopustili znatiželjnima da priđu području.

Mnoge je iznenadilo što nakon detonacije nije bilo mnogo prašine, pa se s razlogom može reći da je posao odrađen vrlo precizno. Čuo se veoma slab prasak i sve je prošlo u najboljem mogućem redu.

Zasad se čini da nije bilo oštećenja na okolnim objektima, a već dvadesetak minuta nakon detonacije policija je uklanjala zaštitne ograde što će omogućiti pristupanje području na kojem su srušeni dimnjaci.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track