HRVATSKA POSLANICA: Zagreb da nabavi rusku vakcinu, Evropska komisija je doživela debakl!
Foto: Youtube/Printscreen

nabavka vakcina

HRVATSKA POSLANICA: Zagreb da nabavi rusku vakcinu, Evropska komisija je doživela debakl!

Hrvatska -

Hrvatska evroparlamentarka Romana Jerković izjavila je danas da je solidarno rešenje nabavke vakcina Evropske komisije doživelo debakl, da zvanični Zagreb treba da nabavi rusku vakcinu i da vlada ne sme da dozvoli da pravo farmakoloških kompanija na dobit bude ispred prava građana na zdravlje.

"Zajedničko i solidarno rešenje Evropske komisije, zapravo je bilo dobro, ali je doživelo svoj debakl, činilo se u jednom trenutku da nema alternativu, ne samo zato što bi vakcina bila distribuirana na solidaran način, nego zato što je to dugoročno strateški najlogičnije rešenje", rekla je Jerkovićeva.

Dodala je da virus ne poznaje granice i iluzija je, kaže, da se na taj način može rešiti problem s kojim smo svi suočeni.

"Ovo je bitka u kojoj nema jedan ili dva pobednika, ili smo svi pobednici ili smo svi gubitnici", rekla je Jerković.

Da Hrvatska danas, kazala je, ima Imunološki zavod, ne bismo se našli u ovoj situaciji, ne bismo bili uvoznici, nego izvoznici vakcina i bili bismo u bitno drugačijoj poziciji.

"Dogodio se veliki debakl, Evropska komisija se pokazala kao katastrofalan pregovarač, premalo se razmišljalo o proizvodnji, količinama, sigurnosti distribucije vakcina. Zvuči neverovatno da se Evropska komisija nije ni na koji način obezbedila. Ursula fon der Lejen je preuzela odgovornost, ali što imamo od toga", upitala je Jerković.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track