PLENKOVIĆ OTKRIO KOJE TRI KATEGORIJE ĆE IMATI KOVID PASOŠI: Olakšaće putovanja i ukinuti mere!
Foto: Profimedia

eu sve bliža odluci

PLENKOVIĆ OTKRIO KOJE TRI KATEGORIJE ĆE IMATI KOVID PASOŠI: Olakšaće putovanja i ukinuti mere!

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon razgovora u Briselu rekao da će kovid potvrda, koja je na dnevnom redu Evropske komisije, obuhvatati tri kategorije.

"Tri kategorije sertifikata - oni koji su se vakcinisali, oni koji imaju negativan test i oni koji su preboleli kovid", pojašnjava Plenković u intervjuu za "Politiko".

Kako navodi sertifikat koji će Evropska komisija predstaviti na sledećem samitu ovog meseca trebao bi da olakša putovanje i ukine niz mera i restrikcija koje su postavile pojedine države.

"Važno je da se krećemo napred. Cela ideja savetovanja na nivou Evrope je da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja", poručio je premijer.

Evropska unija je sve bliže odluci da uvede potvrdu o vakcinaciji kao uslovu za kretanje unutar zemalja članica.

Podsetimo, pre neki dan pojavila se vest da će predlog za uvođenje takozvanih "kovid pasoša" za slobodno kretanje unutar Evropske unije biti stavljen na sto 17. marta, i da će važiti samo uz vakcine koje je odobrila Evropska komisija za lekove (EMA).

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža "Juronjuz"(Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track