SKANDAL U HRVATSKOJ: Dobila otkaz zbog lažne diplome, sud je vraća na posao zbog Radničkog saveta!
Foto: Profimedia

procedura

SKANDAL U HRVATSKOJ: Dobila otkaz zbog lažne diplome, sud je vraća na posao zbog Radničkog saveta!

Hrvatska -

Sud je vratio na posao bivšu šeficu finansija Nacionalnog centra zaduženu za sprovođenje državne mature Višnju Denjo, koja je dobila otkaz jer je radila s lažnom diplomom, a u međuvremenu diplomirala u Travniku, piše Jutarnji list u petak.

Krajem 2014. godine, Denjo je dobio vanredni otkaz. Razlog je posebno teška povreda radnih obaveza - lažno upisano visoko obrazovanje u radnu knjižicu. Ispostavilo se da nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nakon provere navoda iz anonimne prijave.

Međutim, nakon što je dobila vanredni otkaz, gospođa s falsifikatom tužila je svog bivšeg poslodavca, a Županijski sud u Splitu nedavno je presudio da je otkaz nezakonit.

Poništio ga je i naložio poslodavcu da damu vrati na njeno radno mesto. U međuvremenu je stekla diplomu Ekonomskog fakulteta u Travniku.

Sud kaže da je došlo do proceduralne greške Razlog za takvu presudu je taj što je poslodavac načinio proceduralnu grešku u postupku otkaza ugovora o radu. Prema Zakonu o radu, pre donošenja odluke o otkazu, poslodavac je morao da se konsultuje sa radničkim savetom.

S obzirom na to da je radničko veće Nacionalnog centra za spoljno vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tokom razrešenja prolazilo kroz izborni postupak, tadašnja direktorka Centra Maja Jukić iskoristila je zakonsku priliku i konsultovala se sa sindikalnim poverenikom o nameri da odbaci.

Ali Županijski sud smatra da je poslodavac trebao da se konsultuje sa prethodnim, „starim” radničkim većem. Budući da to nije učinio, Županijski sud u Splitu djelomično je preinačio presudu Općinskog suda u Zagrebu iz februara 2019. i presudio: Ugovor tužiteljice Višnje Denjo otkazan je i vraćena na posao.

Denjo je u svojoj žalbi tražila naknadu zarade za period nakon otkaza. Prema presudi od 25. marta, radi se o iznosu od 508.986,72 kune bruto - njena mesečna plata bila je oko 11.500 kuna bruto. Tom zahtevu nije udovoljeno, prenosi Jutarnji list.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track