Najnovije vesti

KOMEMORACIJA U JASENOVCU OPET U TRI KOLONE Plenković: Ovakvi zločini ne smeju nikada da se ponove
Foto: Beta/Hina/Tomislav Pavlek

sećanje na žrtve

KOMEMORACIJA U JASENOVCU OPET U TRI KOLONE Plenković: Ovakvi zločini ne smeju nikada da se ponove

Hrvatska
13:51h

Državni vrh Hrvatske i udruženja žrtava danas obeležavaju 76. godišnjicu proboja poslednjih zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno i pod strogim epidemiološkim merama.

Jasenovac, Andrej Plenković
foto: Beta/Hina/Tomislav Pavlek

Premijer Andrej Plenković i potpredsednici Vlade Boris Milošević, Tomo Medved i Davor Božinović, kao i ministri Goran Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek i Ivan Malenica položili su vence kod spomenika "Kameni cvet" u Jasenovcu, gde će danas biti održana komemoracija srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

"To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i važno je da mlade generacije to osveste i da sve generacije ne zaborave zločine koji su se događali širom Evrope i da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina. Ne smemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada ponove", rekao je Plenković.

Na pitanje da li će nakon lokalnih izbora biti izmene krivičnog zakona kojim bi se sankcionisalo svako isticanje ustaških simbola, kaže da ni prema današnjem zakonu oni nisu dopušteni.

"Mislim da je ovde pre svega pitanje ujednačavanje sudske prakse i postupanja. Svako ko zna nešto o našoj istoriji, o logoru Jasenovac i šta ti simboli znače za pripadnike Jevreja, Roma, Srba, antifašista - razumeju da to nisu pozdravi koje treba koristiti", kazao je Plenković.

Jasenovac, Andrej Plenković
foto: Beta/Hina/Tomislav Pavlek

Hrvatski premijer će kasnije položiti venac i na spomen-ploču na romskom groblju Uštica, gde će i posetiti Romski memorijalni centar.

Komemoracija će u Jasenovcu biti održana kao i prethodnih godina, osim prošle, u tri kolone kada će vence položiti najpre premijer, zatim predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Zoran Milanović i najzad predstavnici naroda jasenovačkih žrtava. S obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mera izaslanstva će u manjem broju i u zasebnim grupama odati počast žrtvama logora.

"Važno je da nema revizionizma i negacije zločina" Predsednik Srpskog narodnog vijeća i lider SDS S Milorad Pupovac kaže da će komemoracija biti održana u skladu sa epidemiološkim merama i da ona nema veze sa pitanjem odnosa prema jasenovačkim žrtvama.

Pupovac je rekao da je najvažnije da danas svi koji smatraju da treba budu kod Kamenog cveta dođu bez obzira, kako je rekao, na političke rasprave koje se vode u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac, 17 okt 2019
foto: BETA/HINA/Daniel KASAP

Potrebno je, istakao je, i da se svi uključe u raspravu šta treba činiti da to mesto ima zaslužen status u komemorativnim praksama u Hrvatskoj, obrazovnim školskim programima i medijskoj prezentaciji, kako Jasenovca tako i drugih logora i stratišta na prostoru nekada fasističke NDH.

"Važno da nema negacije i revizionizma istorijskih činjenica kakav je taj logor bio, kakva mu je bila svrha, kojih razmera i karaktera je bio zločina počinjen od ustaša i njihovih podržavatelja fasističke Nemačke i Italije u uspostvljanju te države (NDH)", jasan je Pupovac.

Važno je, istakao je, osuditi upotrebu ustaškog pokliča "za dom spremni" i stvoriti zakonodavni okvir za sankcionisanje svakog ko postupa drugačije.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...