Najnovije vesti

HRVATSKA: Kuće u Legradu se prodaju za 1 KUNU, ali postoje uslovi
Foto: Printscreen/YouTube

samo za lokalce

HRVATSKA: Kuće u Legradu se prodaju za 1 KUNU, ali postoje uslovi

Hrvatska

Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogoden depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuće nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austrougarske.

"Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postupno opada", rekao je Rojtersu gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune (0,13 evra) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna, prenosi Index.

Ključni uslovi za pojedince ili parove koji žele da se nastane u Legradu je da budu finansijski solventni i mlađi od 40 godina. Takođe moraju da se obavežu i da će ostati najmanje 15 godina.

Sabolić je rekao da je ponuda privukla zanimanje iz inostranstva: “Nakon izveštaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije.”

Kako u Hrvatsku nije jednostavno emigrirati, Sabolić kaže da se zbog toga drže lokalnih interesenata.

Rekao je da mogućnosti zapošljavanja pridošlica uključuju poslove u proizvodnji hrane te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja