MALA ALI OPAKA: U Jadranu uočena meduza morska mesečina, njen dodir uništava kožu
Foto: Printscreen/YouTube

uopšte nije naivno

MALA ALI OPAKA: U Jadranu uočena meduza morska mesečina, njen dodir uništava kožu

Hrvatska -

U uvali Velika Kolumbarica, na poluostrvu Kamenjak u hrvatskom Jadranu, uočena je meduza morska mesečina (Pelagia noctiluca), koja u dodiru sa ljudima ostavlja povrede slične opekotinama, koje teško zarastaju i bole.

Morska mesečina je relativno mala rozikasta meduza s polukružnim klobukom i posuta je sitnim ljubičastim tačkicama. Na mestu povrede ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak, saopšteno je iz Udruženja Eko more Medulin.

Meduza može da naraste do 20 cm dužine, živi na dubinama od 0 do 10 metara, gde lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grčke reči pslagos (otvorena pučina) i latinske nox (noć) i lux (svetlost), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost da svetli u tami.

Iako tipično živi na pučini, morske struje i talas mogu povremeno da je donesu i do obale gde predstavlja pretnju kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umereno toplim morima, najviše u Atlantskom okeanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Iako nije bezazlena, morsku mesečinu je lako uočiti zbog njene boje pa nema razloga da se izbegava kupanje.

Ukoliko se dogodi da vas ipak opeče, Slobodna Dalmacija je prenela čitav niz mera uključujući pažljivo ispiranje morskom vodom bez trljanja, stavljanje leda i paste od 50% sode bikarbone i 50% morske vode u trajanju 5 minuta.

Ukoliko povređeni ima problema sa disanjem ili bol ne prestaje, potrebno je potražiti savet lekara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track