KOD RIJEKE PAO METEORIT: Vatrenu kuglu snimile kamere čak u Pragu, astronomi kažu da je bila sjajna poput Meseca VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

drugi put ove godine

KOD RIJEKE PAO METEORIT: Vatrenu kuglu snimile kamere čak u Pragu, astronomi kažu da je bila sjajna poput Meseca VIDEO

Hrvatska -

Hrvatski astronomski savez objavio je da se u noći između 13. i 14. avgusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, koja se mogla videti čak i na udaljenosti od preko 500 km.

Kako navode iz Hrvatskog astronomskog saveza, nije rel o meteorskom roju Perseida, koji svoj vrhunac redovno dostiže 12. avgusta, već sporadičnom meteoru.

“U noći nakon maksimuma Perseida, još uvek je bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Na zapadnoj obali severoameričkog kontinenta primećena je kratkotrajno povećana aktivnost koja je višestruko nadmašila aktivnost “standardnog” maksimuma za više od 150 meteora na sat. Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13. na 14. avgust nije bio Perseid – već sporadični meteor, tačnije vatrena kugla koja je prema proračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama”, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Navode kako su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije i Slovenije pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara).

“U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Meseca... Procenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negde u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizovati”, dodali su astronomi.

Navode kako je ovo već drugi put da se meteorit primeti ove godine.

“Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva”, rekao je Novom listu koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Kurir.rs/Novi list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track