POTVRĐENE SUMNJE Hrvatski ministar unutrašnjih poslova: Policajci u fantomkama su TUKLI MIGRANTE
Foto: Printscreen/Twitter

individualni prekršaj

POTVRĐENE SUMNJE Hrvatski ministar unutrašnjih poslova: Policajci u fantomkama su TUKLI MIGRANTE

Hrvatska -

Hrvatski ministar unutarašnjih poslova Davor Božinović rekao je u Briselu da su muškarci sa fantomkama koji su na granici tukli migrante bili hrvatski policajci.

"Ne samo vlada nego glavni direktor je čim je video deo tih snimaka poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radi o policijskim službenicima", rekao je Božinović i dodao: "To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika".

Nedavno su se u medijima pojavili uznemirujući snimci na kojima se vide da muškarci maskirani, sa fantomkama na glavi, sa palicama i pištoljima koje koriste pripadnici policije, udaraju migrante koji jauču i teraju ih ka teritoriji BiH navodno sa teritorije Hrvatske.

Nakon objavljenih snimaka oglasila se i Evropska komisija, koja je, kako je saopšteno, veoma zabrinuta zbog izvešataja o potiskivanju i nasilju nad migrantima na spoljnim granicma EU. Iz Brisela su pozvali hrvatske vlasti da poštuju ljudska prava, ispitaju takvo ponašanje i upozoravaju na moguću suspenziju EU fondova za upravljanje spoljnim granicama.

"Nasilje nad migrantima, azilantima i izbeglicama je neprihvatljivo i mora biti ispitano. Ljudska prava se moraju u potpunosti poštovati, a posebno u upravljanju spoljnim granicama EU. Nacionalne vlasti moraju da ispitaju takve slučajeve", rekao je portparol Komsije, Adelber Janz.

Božinović je dodao i da je incident na granici "u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje".

"Ako bi se u zakonskom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji", rekao je on i dodao da se svakoj policiji na svetu može dogoditi da neko prekorači ovlašćemka. "Ako se to dogodi i ovde, onda će uslediti sankcije", rekao je on.

Ovo nije prvi put da se hrvatska policija i graničari optužuju za maltretiranje migranata, nasilne deportacije i slično. Strani mediji i brojne nevladine organizacije više puta su izveštavali o tim događajima.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track