MILANOVIĆ PRETI USTAVOM PREMIJERU I MINISTRU: Ako nastavite ovako, iskoristiću član 144 u svrhu zaštite interesa Hrvatske!
Foto: EPA Boris Pejović

evo šta to znači

MILANOVIĆ PRETI USTAVOM PREMIJERU I MINISTRU: Ako nastavite ovako, iskoristiću član 144 u svrhu zaštite interesa Hrvatske!

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske mogao bi lično da odlazi na sastanke Evropskog saveta i tako spreči ministra odbrane da u EU zastupa odbrambenu politiku Hrvatske.

Ako ne reši sa premijerom Andrejem Plenkovićem sve što smatra spornim u saradnji s ministrom obrane Marijem Banožićem, predsednik Hrvatske Zoran Milanović mogao bi lično da odlazi na sastanke Saveta i Evropskog saveta, ili na neki drugi način da spreči ministra Banožića da u telima EU zastupa obrambenu politiku Hrvatske.

Takav zaključak, naime, proizlazi iz dela Milanovićevog pisma premijeru u kojem Plenkovića upozorava da ministar obrane odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga, kao Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovednika, o tome obavesti i dobije njegovu saglasnost za stavove koje tamo iznosi u ime Republike Hrvatske.

- Ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar istraje na politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stava 5. člana 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske, navodi se u Milanovićevu pismu.

- Tako izneti stavovi koji nisu dogovoreni, mogu biti samo stavovi Vaše Vlade, naravno ako mu Vi za to dajete saglasnost, ali ne i stavovi Republike Hrvatske budući da ja kao Predsednik Republike i Vrhovni zapovednik OSRH nisam za njih dao saglasnost.

- Svaka obaveza koju na taj način preuzme Vaš ministar, a tiče se ustavnih ovlašćenja Predsednika Republike i Vrhovnog zapovednika OSRH, potencijalno je nesprovodljiva. Ovakvo postupanje može, zahvaljujući Vašem ministru, naneti i štetu međunarodnom ugledu zemlje.

- Isto tako, gospodine predsedniče Vlade, ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar istraje u politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stava 5. člana 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske, napisao je Milanović.

Član 144. Ustava koji spominje govori o načinu na koji su hrvatski građani zastupljeni u Evropskom parlamentu, kako Sabor učestvuje u evropskom zakonodavnom postupku, dužnosti Vlade vezane za delovanje u EU i obaveze koje u vezi s tim ima u Saboru, te kako se uređuje nadzor Sabora nad Vladom u institucijama EU.

Stav 5. tog člana kaže da "Republiku Hrvatsku u Savetu i Evropskom savetu zastupaju, u skladu sa njihovim ustavnim ovlašćenjima, Vlada i Predsednik Republike Hrvatske".

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track