LJUBAV OSLOBAĐA: Dva vukovarska veroučitelja, pravoslavni i katolički, zamenili razrede kojima predaju
Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

suživot

LJUBAV OSLOBAĐA: Dva vukovarska veroučitelja, pravoslavni i katolički, zamenili razrede kojima predaju

Hrvatska -

Josip i Vukašin su rekli da su uradili nešto što je za njih potpuno normalno, ne razmišljajući pritom o snazi tog poteza

Priča o katoličkom i pravoslavnom veroučitelju, koji su u vukovarskoj školi zamenili razrede i predavali veronauku deci druge vere, ispunila je srca ljudi širom zemlje i postala simbol zajedništva, poštovanja i suživota u Vukovaru.

Vukovarski veroučitelji, Hrvat i Srbin, Josip Matezović i Vukašin Cvetojević zamenili su časove u Osnovnoj školi "Dragutin Tadijanović" i o Katoličkoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi govorili učenicima druge nacionalnosti-

"Nastojimo da svedočimo ono što živimo i ono šta verujemo", rekao je Josip za RTL. "Mi ni tada, ni dan-danas ne smatramo da smo napravili nešto posebno što je trebalo da bude nekakva senzacija. Nismo mi ni prvi, niti smo jedini, koji su tako nešto napravili. Ovo se nekako tako desilo da smo mi s Božjom promišlju završili u žiži javnosti".

Josip i Vukašin su i privatno prijatelji i druže se.

"Ljubav je nešto što zaista oslobađa. I Hristos je taj, koji treba da preporađa i nas i naša srca", rekao je Vukašin.

I Josip se slaže: "Mi hršćani znamo da smo pozvani na veru, nadu i ljubav. Isto tako Isus je rekao da će nas istina osloboditi".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track