HRVATSKI MEDIJI SE VEĆ HVALE: Imaćemo najmoćniji avion u prostoru između Grčke i Nemačke! VIDEO
Foto: EPA/Peter Klaunzer, Profimedia

procena

HRVATSKI MEDIJI SE VEĆ HVALE: Imaćemo najmoćniji avion u prostoru između Grčke i Nemačke! VIDEO

Hrvatska -

Francuski predsednik Emanuel Makron prvi je šef francuske države koji je zvanično došao u Hrvatsku. Stoga se očekuje da je njegova poseta u sredu i četvrtak izuzetno važna za zvanični Zagreb, koji će dobiti podršku Pariza za Šengen i evrozonu i finalizirati dogovor o kupovini borbenih aviona.

"Ovo je poseta koja se uklapa u strateške ciljeve Hrvatske za 2022. godinu, a to su Šengen, evro i jačanje odbrambenih sposobnosti borbenim avionima Rafal", saopštio je u ponedeljak izvor iz hrvatske vlade.

Hrvatska očekuje da bi pravni proces donošenja formalne odluke o pristupanju Šengenu mogao da počne u decembru ove godine tokom slovenačkog predsedavanja EU, a konačna odluka doneta tokom francuskog predsedavanja u prvoj polovini sledeće godine.

„Zbog toga su razgovori sa Makronom o Šegenu dvostruko važni, kako sa stanovišta Francuske kao jedne od ključnih članica EU, tako i u svetlu činjenice da Francuska predsedava Savetom od 1. januara“, objasnio je izvor.

On je dodao da se, naravno, očekuje i podrška Francuske ulasku u evro.

Makron će u sredu uveče boraviti u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, gde će ga zvanično ugostiti premijer Andrej Plenković.

Razlog tome leži u činjenici da je francuski predsednik, u skladu sa svojim ogromnim ovlašćenjima u predsedničkom političkom sistemu, jedan od retkih šefova država koji sede u Evropskom savetu gde su uglavnom premijeri. Kao takav, Makron je formalni pandan premijerima drugih država, rekao je izvor.

Makrona će u četvrtak, uz sve državne počasti, prvo primiti hrvatski predsednik Zoran Milanović, a potom i premijer Plenković u Banskim dvorima. Tamo će se, pored tema vezanih za bilateralne odnose, razgovarati o Zapadnom Balkanu, Istočnom partnerstvu sa akcentom na Ukrajinu i Belorusiju, jačanju strateške nezavisnosti Evropske unije i globalnim pitanjima.

Francuska i Hrvatska već imaju strateško partnerstvo, ali će ga novi sporazum proširiti i produbiti na niz novih oblasti. To će biti okvir za dalje jačanje odnosa sa zemljom, poručuju iz Vlade.

Prva poseta francuskog predsednika se takođe smatra važnom u svetlu činjenice da je Francuska prva vojna sila Evropske unije, jedina nuklearna sila EU i jedina stalna članica Saveta bezbednosti EU.

Plenković i Makron će u Banskim dvorima potpisati novi Sporazum o strateškom partnerstvu, a potom će dva ministra odbrane Mario Banožić i Florens Parli potpisati ugovor o nabavci Rafala.

Kupovina Rafala, "najmodernijeg aviona nove generacije za najmanje novca i najbržu isporuku", čini Hrvatsku ogromnim skokom u odbrambenoj bezbednosti, "do nivoa koji nikada nije imala", saopštila je vlada.

Hrvatska dobija najmoćniju letelicu na prostoru između Nemačke i Grčke, u „mekom stomaku Evrope“. Time će se povećati i geopolitički značaj Hrvatske jer u blizini nema aviona koji bi mogli da pariraju Rafalu.

Oni bi u hrvatske ruke trebalo da dođu krajem 2023. godine i tada će „Hrvatska po prvi put imati priliku da kontroliše čitavu svoju kopnenu i pomorsku i IGP teritoriju“, naglasio je izvor.

Zvanični Zagreb je u maju najavio kupovinu 12 borbenih aviona Rafale za modernizaciju svojih oružanih snaga, odlučujući se za najveću nabavku oružja od rata za nezavisnost, navodi AFP.

Premijer Plenković je u septembru rekao da "nabavka borbenih aviona Rafale strateški menja položaj Hrvatske u vojnom, odbrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, bezbednosnim savezima i koalicijama".

„Naravno, nabavka višenamenskog borbenog aviona Rafale daje novu dimenziju dosadašnjim odnosima“, rekao je izvor iz vlade u ponedeljak.

U dokumentu o novom strateškom partnerstvu koji će potpisati Plenković i Makron ističe se jasna podrška Francuske ulasku Hrvatske u evrozonu i šengenski prostor. Ona takođe podržava članstvo Hrvatske u OECD-u, kažu hrvatski izvori.

Ideja novog strateškog partnerstva je i da "Hrvatska postane privilegovani partner Francuske u ovom delu Evrope", kaže izvor.

Ostali elementi partnerstva odnose se na ekonomske odnose, kulturnu, naučnu, akademsku i administrativnu saradnju.

Hrvatska je, uz Mađarsku, bila jedna od dve članice Evropske unije koje Makron nije posetio od početka svog predsedavanja.

Francuski predsednik završava posetu Hrvatskoj ručkom organizovanim za pripadnike hrvatskog javnog, kulturnog, naučnog i sportskog života, a potom u četvrtak popodne putuje u Rim, gde se očekuje potpisivanje strateškog partnerstva sa Italijom, a u petak Papa Franja u Vatikanu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track