LASEROM OMETAO AVIONE Unuka nije mogla da spava, spreman sam na zatvor
Foto: Shutterstock

problemi na Ižu

LASEROM OMETAO AVIONE Unuka nije mogla da spava, spreman sam na zatvor

Hrvatska -

Tomislav Govorčin, 54-godišnjak sa Iža, hteo je da zaustavi svakodnevna niska nadletanja aviona Pilatus na kojima vežbaju vojni piloti iz baze Zemunik, pa je laser usmerio prema kabini aviona i tako ih ometao. I to tri puta.

Naravno, piloti su ga prijavili pa mu je policija pokucala na vrata. Mnogi na ostrvu ga podržavaju, ali vojska i dalje ne namerava da promeni svoju rutu uvežbavanja.

Za RTL Direkt je ispričao svoju stranu priče.

-Taj laser košta 50 kuna (780 dinara), njegov domet je 1.000 metara uvrh glave, ako i toliko. A njihova priča je da lete na 5-6.000 metara, pa ko bi ih video? To je mali avion, da leti na toj visini, nit' bi ga ko čuo ni video. Dođu nam na 500 do 1.000 metara iznad glave, požalio se Govorčin.

Iz MORH-a za Direkt nisu precizirali na kojoj minimalnoj visini je dozvoljeno da se leti, ali rekli su da se "svi letovi aviona HRZ-a obavljaju u skladu sa propisanim procedurama leta, odobrenim vazdušnim putevima i zonama hrvatske kontrole leta i uz pridržavanje svih bezbednosnih mera". Ižanima ipak smeta buka višečasovnih lupinga i ostalih manevara.

Ljudi se žale na buku

-Često primećujem to. A prave dosta veliku buku, požalio se i Ižanin Ljubo Orović.

"Ti i u svom miru, bereš masline, slušaš pticu kako peva i sad ti on odjednom 'zzviju, zvijuuu'. Kanaderi su ovde non-stop. Dobro, kanader ima opravdanje, oni su stvarno korisni. Ali ovde u ovom kanalu, između jedrilica, oni bez problema rade svoje eksperimente, a imaš prostora, brate mili, gde nema nigde nikoga, smatra Miroslav Marelić.

Kaže da su probali legalnim putem

Govorčin kaže da su prvo pokušali legalnim putem tražiti da se vežbe premeste iznad nenaseljenog dela ostrva, koji je dug oko 10-ak kilometara.

Podigli su kaznenu prijavu protiv MORH-a, peticiju poslali pučkoj državnoj tužiteljki, pisali bivšoj glavnokomandujućoj i njenom sadašnjem nasledniku, ali odgovor nisu dobili.

-Znate da su pali u Biljanima u zimu, da su skoro ubili ljude i tako. Mislim da nije samo stvar buke nego i osećaj nesigurnosti, jer ako vi stojite ispod njega, jer ako znate, koja je to logika da i dalje lete ljudima iznad glave?, zapitao se Govorčin.

Ja sam spreman i na zatvor i na sve

Bivšem braniocu i ratnom vojnom invalidu sada preti kazna od pola godine do pet godina zatvora. Jedan od razloga zbog kojih je ometao avione je njegova unuka.

-Imala je mesec dana, nije mogla da spava od toga jer su je ti aviončići budili. Ja sam spreman i na zatvor i na sve. I verujte mi, boriću se. Borio sam se i za ovu ludu državu, kaže.

U Hrvatskoj se godišnje bileži 20-ak ometanja aviona laserom, uglavnom u zoni aerodroma dok su avioni u niskom letu. I sve te slučajeve prate u krovnoj agenciji. Kažu, laser nije nimalo bezopasan.

-Jasno da ometa. Kada laser osvetli pilotsku kabinu, onda to zaslepi pilote. To unutra sve bliješti i u tom nekom kratkom vremenu pilot praktično ne vidi. Jasno da ometa. Međutim, za sada nemamo nekakve spoznaje da je zbog ometanja laserom došlo do nekakvih katastrofalnih situacija, objašnjava Danko Petrin, glavni istražitelj vazdušnih nesreća AIN.

Zbog svoje "protiv vazdušne obrane" od 50-ak kuna Tomislav je zaradio kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine opšte opasnom radnjom ili sredstvom. Zadovoljan je jer se barem zbog njegove borbe za problem ostrva nadaleko čulo, pa se nada da će se sada sve brže rešiti i preusmeriti trenažni letovi što dalje od Iža.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track