ZELENSKI OPLEO PO MILANOVIĆU: Ne bi tako pričao da je 100.000 vojnika na hrvatskoj granici
Foto: AP

plenković u kijevu

ZELENSKI OPLEO PO MILANOVIĆU: Ne bi tako pričao da je 100.000 vojnika na hrvatskoj granici

Hrvatska -

Hrvatski predsednik provocira van granica regiona

Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsednik te zemlje ne bi posetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom, poručio je ukrajinski predsednik reagirajući na izjavu Zorana Milanovića.

Naime, Milanović je kao "obično šarlatanstvo" opisao posetu premijera Andreja Plenkovića Ukrajini u vreme velikih napetosti s Rusijom, rekavši da će "ako zagusti" Plenković "zbrisati u Brisel", ali je poručio da hrvatski vojnici tamo (na granicu s Ukrajinom) neće ići".

"Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsednik Milanović ne bi posetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom već iskazom solidarnosti i prijateljstva", stoji u poruci koju je Volodimir Zelenski objavio na Tviteru.

Kako prenosi Hina, Milanović se, posle kritika zbog svojih izjava o Ukrajini, ponovno oglasio o Plenkovićevoj poseti rekavši da prema toj zemlji ima i empatije i simpatije, ali i pozvao na oprez.

S Rusijom i Ukrajinom treba biti oprezan. ''Ne guraj nos gde mu nije mesto", rekao je.

Premijer Plenković je i tokom ranijih poseta Ukrajini nudio hrvatsko iskustvo mirne reintegracije kao primer koji bi Ukrajina mogla da sledi za vraćanje pod kontrolu svojih teritorija na istoku zemlje zbog čega ga je kritikovala Moskva.

Ove sedmice u Kijevu Plenković je sa ukrajinskim predsednikom potpisao Deklaraciju o evropskoj perspektivi Ukrajine, još jedan od elemenata podrške zvaničnog Zagreba zemlji koja je pod stalnim ruskim pritiskom, čime je Hrvatska šesta država koja je to učinila nakon Estonije, Litvanije, Letonije, Poljske i Slovačke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track