IZLOMILA SE NA NEOČIŠĆENOM PUTU: Policajka pala na zavejanom putu i teško se povredila; Hrvatske ceste moraće da joj plate odštetu
Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

problemi sa snegom

IZLOMILA SE NA NEOČIŠĆENOM PUTU: Policajka pala na zavejanom putu i teško se povredila; Hrvatske ceste moraće da joj plate odštetu

Hrvatska -


Policajka Marina pala je na putu prekrivenom snegom i zadobila teške povrede. Hrvatske ceste moraju da joj plate odštetu.

Kako piše sajt Danica, policajka je u februaru u Jasenovcu, ispred pekare, pala na neočišćenom kolovozu i zadobila prelom zloba i obe kosti potkolenice leve noge.

Očevici, policajci Matija i Alen upravo su sa njom odradili noćnu smenu od 20h do 8 sati ujutro. Nesreća se dogodila u 8.15.

Svedoci kažu da je policajka i dalje bila u uniformi i da je imala službene zimske čizme, a te noći je padao sneg. Marina je hodala kolovozom jer je trotoar bio prekriven snegom i parkiranim vozilima.

“U trenutku pada bila je u normalnom hodanju i kretala se brzinom od 4,7 km/h. Na mestu nesreće rubni deo površine prilaza je pod nagibom od 14 posto u dužini od 0,7 metara, nakon čega se nagib smanjuje na 2 posto, pa hodanje takvim površinama koje su mestimično zaleđene sigurno može izazvati neravnotežu i pad”, naglasio je sudski veštak na suđenju koje je završeno ove nedelje.

Hrvatske ceste, međutim, osporavaju sve navode tvrdeći da je "put održavan po pravilima struke te je za nastanak nezgode odgovorna i policajka koja nije prilagodila svoje kretanje zimskim uslovima na putu i nije koristila trotoar".

Sud je odbio njihovo svedočenje tvrdeći da je “uzrok nastanka štetnog događaja činjenica da je na kolovozu bilo snega, a ispod njega verovatno i leda, što je dovelo do klizavosti površine prilaza i poskliznuća tužiteljice”.

“Iz iskaza svedoka proizlazi da u momentu nastanka ovog štetnog događaja cesta nije bila očišćena u potpunosti od snega, a time ni sigurna za saobraćaj motornih vozila i kretanje pešaka”, zaključio je sudija.

Policajki Marini dosuđena je odšteta od 65.000 kuna, naknada za tuđu pomoć u kući od 4800 kuna te joj Hrvatske ceste moraju pokriti i gotovo 18.000 kuna troškova postupka. Ukupno, dakle, oko 88.000 kuna, a postane li presuda pravomoćna iznos bi s kamatama mogao premašiti 100.000 kuna.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track