HRVATSKA IMA OZBILJAN PROBLEM: Dođe mi šef softverske kompanije, sa radnicima, pa ceo dan rade na kokainu
Foto: Profimedia

crni rekordi

HRVATSKA IMA OZBILJAN PROBLEM: Dođe mi šef softverske kompanije, sa radnicima, pa ceo dan rade na kokainu

Hrvatska -

Neuropsihijatar Slavko Sakoman govorio je za HRT o enormno povećanoj upotrebi droga u Hrvatskoj.

Rekao je kako je gotovo neshvatljivo da je u samo 4-5 godina pre pandemije naglo skočila potrošnja droga.

"Samo amfetamin je s 2014. na 2015. skočio 400 posto u Zagrebu. Takve trendove ne beleži nijedna država EU. Sada se odjednom povećala potrošnja svugde", rekao je on a prenosi Index.

Kaže da je trend povećanja potrošnje u većini evropskih gradova "neznatan"

"Zagreb se po dve droge našao na prvom mestu po potrošnji, amfetamina na prvom i kanabisa, imamo potrošnju kanabisa u sedmici veću nego Amsterdam", rekao je on.

"Po kokainu smo na osmom mestu, a po ekstaziju na šestom. Odliv novca u ruke organiziranog kriminala je enorman. Samo na uličnom nivou se dogodi odliv novca oko 8 milijardi kuna", rekao je Sakoman.

Sakoman je rekao da od nove Nacionalne strategije do 2030. ne očekuje ništa.

"Nedavno mi je došao jedan gazda softverske kuće sa par desetina softveraša, svaki dan oni rade posao na kokainu, pola plate troše na kokain. Koliko treba vremena da se kokain nabavi u Zagrebu? Jutros sam zvao jednog korisnika i kaže da mu treba tri minute", rekao je.

"Takva dostupnost droge nije bila nikad viđena. U Zagrebu se potroši oko tona kokaina ulične čistoće između 40 i 30 posto", rekao je Sakoman. On je dodao i da je pandemija samo povećala potrošnju droge.

"Droge s dark neta su retko sredstva koja stvaraju zavisnike koji će doći na lečenje. Tu dominiraju amfetamin, kokain, kanabis. Koordinacija sistema se rasula", upozorio je Sakoman.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track