VISOKO EVROIZIRANA EKONOMIJA: Od septembra do kraja 2023. u Hrvatskoj cene i u evrima i u kunama
Foto: Profimedia, Shutterstock

plenković o uvođenju evra

VISOKO EVROIZIRANA EKONOMIJA: Od septembra do kraja 2023. u Hrvatskoj cene i u evrima i u kunama

Hrvatska -

Premijer je predstavio predlog zakona o uvođenju evra kao zvanične valute u Republici Hrvatskoj

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Zdravkom Marićem i ministrom privrede i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, predlog zakona o uvođenju evra kao zvanične valute u zemlji i smernice za privredu.

"Šengenski prostor i evroprostor su jedine dve dublje integracije u koje Hrvatska treba da pristupi. Godina 2022. je godina odluka i o jednom i o drugom”, poručio je premijer.

“Mi smo 2017. pokrenuli javnu raspravu o uvođenju evra, nakon nekoliko meseci je vlada usvojila tu strategiju. Zašto Hrvatska pristupa evropodručju? Mi smo visoko evroizirana ekonomija”, rekao je Plenković.

On je naveo da 70 posto prihoda u turizmu dolazi od turista iz država članica EU i dodao da je i deo štednje i kredita vezano uz evro.

Govorio je i o zakonu o uvođenju evra kao zvanične valute u Hrvatskoj. “Cilj je da prilagođavanje ide nesmetano i da se omogući funkcionisanje privrede, da se građani informišu na vreme i da očekivani ulazak u evropodručje bude obavljen na korektan i pravilan način.”

Naveo je da će se za godinu dana u Hrvatskoj plaćati u evrima.

Plenković je rekao i da će od 5. septemba svuda u Hrvatskoj cene biti istaknute i u evrima i u kunama i tkao do kraja 2023. kako bi se građani lakše prilagodili.

On je rekao i da će u bankama, Fini i pošti biti moguće zameniti kune za evre i dodao da će proces trancizije nakon uvođenja trajati još godinu dana.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja