PORODICE PREMINULIH OČAJNE: 298 urni mesecima čeka ukop na zagrebačkom groblju zbog upotrebne dozvole
Foto: Printscreen Heute.at/Fotolia

malo strpljenja

PORODICE PREMINULIH OČAJNE: 298 urni mesecima čeka ukop na zagrebačkom groblju zbog upotrebne dozvole

Hrvatska -

Naa zagrebačkom Mirogoju se trenutačno nalazi gotovo 300 urni pokojnika koje porodice nemaju gde da pokopaju.

- Prošlo je gotovo četiri meseca od kada je moj suprug kremiran, a urna i dalje nije pokopana, čuva se negde na Mirogoju jer se čeka upotrebna dozvola za nova ukopna mesta na Mirogoju. Svaki put kada pitam šta se događa, dobijem odgovor da moram još malo da pričekam i budem strpljiva. Ovo mi je neizdrživo. I sama sam već u godinama, nemam vremena za čekanje, rekla je Jutarnjem listu jedna starija čitateljka.

Kako list nezvanično saznaje, razlog čekanja je taj što nova ukopna mesta u Gaju urni, koja su navodno završena u septembru, još uvek nisu dobila upotrebnu dozvolu. Sve kasni jer je nova gradska vlast češljala i revidirala ugovore, pa i one vezane za grobna mesta.

- Ma kakve upotrebne dozvole i revizije ugovora? Je li iko tamo svestan šta to znači za nas, porodice preminulih? Mogu li uopšte da zamisle kako smo se osećali dok smo sahranjivali oca, supruga i sina tako da smo u zajedničku rupu, ne znam kako bih to drugačije nazvala, polagali urnu na kojoj je bio zalepljen žuti post-it papirić sa njegovim imenom kako bismo kasnije znali čija je koja urna, ispričala je druga čitateljka čiji je suprug preminuo prošlog septembra. Porodica je rezervisala i platila ukopno mesto, ali nikako da ga dobiju.

Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da su svesni ovog problema zbog kog neki građani čekaju i do godinu dana da polože urne svojih umrlih.

Kažu da je nedovoljno slobodnih grobnih mesta kroz duži period dovelo do toga da je trenutno "na čekanju" u krematorijumu 298 urni, a svaki mesec dolazi oko 35 novih.

Iz Holdinga poručuju da rešenje već postoji, ali treba pričekati dovršetak realizacije projekta.

- Na groblju Miroševac trenutno se odvija završna faza izgradnje novih kaseta za urne, dok je istovremeno u toku dobijanje upotrebne dozvole za zid u Gaju urni. Nova grobna mesta očekujemo u kratkom roku, poručili su oni.

Kako dnevno može da se obavi oko 10 ukopa, procenjuje se da bi, jednom kad se krene, sve trebalo da bude gotovo za nekih mesec dana.

Iz Holdinga napominju i da neke porodice nemaju obezbeđeno grobno mesto a kako Gradska groblja nisu uvek u mogućnosti da im pruže baš ono koje bi želeli, onda urna ostaje u krematorijumu do oslobađanja nekog mesta, a za to se plaća svojevrsni zakup od 1864 kune koji se strankama vraća posle kupovine grobnog mesta.

Jutarnji nezvanično saznaje da su u toku radovi na proširenju Gaja urni za oko 1000 grobnih mesta i da bi sve upotrebne i druge dozvole trebalo da stignu sredinom februara.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track