POSLE PRODAJE BREDLIJA OGLASILI SE I AMERIKANCI: SAD pozdravljaju prodaju oklopnjaka svom bliskom savezniku i partneru !
Foto: Profimedia

jasno

POSLE PRODAJE BREDLIJA OGLASILI SE I AMERIKANCI: SAD pozdravljaju prodaju oklopnjaka svom bliskom savezniku i partneru !

Hrvatska -

Sjedinjene Države su pozdravile sporazum sa Hrvatskom o kupovini borbenih vozila pešadije Bredli, saopštila je američka ambasada.

"SAD pozdravljaju odluku hrvatske vlade da kupi borbena vozila Bradlei. Sjedinjene Američke Države sa zadovoljstvom mogu da prodaju svoja vozila svom bliskom savezniku i partneru Hrvatskoj, koja će biti modernizovana i opremljena američkim sredstvima. Hrvatski program nabavke Bradlei je zajedničko ulaganje u naše zajedničko preduzeće.bezbednost“, navodi se u saopštenju.

"Hrvatska je stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika u NATO-u. Ova akvizicija će povećati hrvatsku sigurnost i kolektivnu odbranu NATO-a, produbljujući ionako snažno američko-hrvatsko odbrambeno partnerstvo. Hrvatski program nabavke Bradlei također će koristiti hrvatskoj odbrambenoj industriji. Hrvatska vlada u ovom projektu“, dodaje se.

"Američko-hrvatski odnosi su zasnovani na zajedničkim interesima i vrednostima. Radujemo se daljem jačanju američko-hrvatskog partnerstva u godinama koje dolaze", zaključuje se u saopštenju.

Hrvatski premijer Plenković izjavio je u četvrtak da će Hrvatska nabaviti 89 vozila Bredli, za šta će izdvojiti 145,3 miliona američkih dolara.

To uključuje 62 vozila koja će biti potpuno identično opremljena, pet za obuku i 22 za rezervne delove.

SAD će donirati 51 milion dolara, tako da će posao biti vredan ukupno 196 miliona dolara.

Američka strana će donirati i dodatnih 11 miliona dolara, što nije bilo predviđeno prvobitnom ponudom, čime će biti obezbeđena sredstva za dodatnu modernizaciju vozila.

Modernizacija će se obaviti u Slavonskom Brodu, u kompaniji Đuro Đaković Special Vehicles, u saradnji sa američko-britanskom kompanijom BAE Sistems, koja proizvodi Bredli.

Kupovina ovih gusenica bila je povod za svađu između Vlade i predsednika Zorana Milanovića, koji je optužio Plenkovića da otežava prihvatanje američke ponude.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track